Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dávky na bydlení se od nového roku zřejmě mírně zvýší

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha – Od ledna vy se mohly mírně zvýšit dávky na bydlení. Takzvané normativní náklady, z nichž se pomoc potřebným od státu vypočítává, by se totiž měly zvednout o pár desetikorun až stokorun podle velikosti bytu a počtu členů domácnosti. Výdaje na dávky na bydlení v minulých letech každoročně rostly, i když se podmínky zpřísnily a peníze od státu dostávalo méně lidí.

Návrh nařízení s novými částkami, který připravilo ministerstvo práce, by měla ve středu projednat vláda. Tým ministra pro lidská práva v připomínkách uvedl, že návrh nezohledňuje skokový růst nájmů v Praze a dalších větších městech. Reálná hodnota dávek se tady tak v příštím roce sníží. Tým požaduje změnu, aby se v normativech nájmy v jednotlivých místech odrazily. Rada seniorů zase žádá upravení částek tak, aby lidem, kteří žijí sami, po zaplacení bydlení zbyl aspoň 1,5 násobek životního minima. Mělo by to být minimálně 170 korun na den, uvedla rada.

Podle ministerstva se do normativů promítá růst nájemného i cen elektřiny a služeb a také pokles cen plynu a teplé vody. Výdaje na dávky na bydlení by mohly být příští rok asi o 148 milionů korun vyšší. Normativy jsou stanovovány podle velikosti bydliště, počtu osob v domácnosti a cen. Od ledna by si měli mírně polepšit lidé v nouzi, kteří jsou v nájmu i ve vlastním bydlení. „V absolutním vyjádření to znamená zvýšení částek normativních nákladů na bydlení v rozsahu od 54 do 250 korun," uvedlo ministerstvo práce.

V Česku se vyplácejí dvě dávky na bydlení - příspěvek a doplatek. Na příspěvek má nárok vlastník nebo nájemník, který je v bytě trvale hlášený, pokud mu na pokrytí nákladů na přiměřené bydlení nestačí v Praze 35 procent a jinde 30 procent příjmu. Dávka pak odpovídá rozdílu mezi normativem a 0,3 či 0,35násobkem příjmu. Doplatek má dorovnat výdaje na bydlení tak, aby lidem zbylo na živobytí. Za přiměřenou bytovou plochu pro jednu osobu se považuje 38 metrů čtverečních, pro dvě 52, pro tři 68 a pro čtyři a víc lidí 82 metrů.

V Praze se letos stanovené náklady pohybují v nájemních bytech podle počtu lidí v domácnosti od 7720 do 18.577 korun, ve vlastních či družstevních bytech od 4357 do 11.244 korun. Od ledna by to mělo být v nájmu 7870 až 18.827 korun a ve vlastním od 4420 do 11.298 korun.

V dalších místech republiky jsou náklady nižší než v hlavním městě. Nejmenší jsou v obcích a městech s méně než 10.000 obyvateli. V nájemních bytech tam činí od 4763 Kč pro jednu osobu do 12.195 korun pro početné rodiny. Od ledna to bude 4844 Kč až 12.299 Kč. Ve vlastních a družstevních bytech jsou mimopražské normativy stejné jako v hlavním městě - mají činit od ledna od 4420 do 11.298 korun místo letošních 4357 až 11.244 korun.

Témata:  bydlení vláda Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy