Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svaz bojovníků za svobodu se bouří: Mladí migranti přichází do Evropy kvůli dávkám

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Praha – Předseda Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) Jaroslav Vodička vyvolal bouřlivou diskuzi svým projevem, který přednesl při pietní akci v Terezíně 15. května. Ústřední výbor se následně za jeho slova postavil, část členů se v petici k jeho slovům postavila negativně.

„Jaká tedy bude budoucnost nás a našeho žití v srdci Evropy. S obavami se ptáme, vedeni mnohdy zkreslujícími informacemi především médií veřejné služby. Co miliony především ekonomických migrantů, kteří prchají za pohodlnějším životem, ne s touhou bránit svoji vlast, prchají, aby vytěžili náš léta a prací generací před námi budovaný evropský sociální a ekonomický systém, ne proto, že doma žijí v nesvobodě. A pokud tak třeba žijí, nechtějí ze změny k prospěchu svého lidu bojovat! Mladí zdraví muži, s novými mobily v rukou, v kožených bundách za tisíce, se srdceryvnými fotkami topících se bárek na moři, vyrobených mnohdy i samotnými zločinnými převaděči," uvedl Vodička ve svém proslovu.

Židovská obec v Praze a Federace židovských obcí v ČR ve společném prohlášení uvedly, že projev Vodičky byl xenofobní a projev předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) ze stejné akce nacionalistický a protiněmecký. Oba se podle židovských organizací nehodily na akci, která má připomínat oběti nacistické perzekuce.

Od Vodičkova projevu se v petici distancovali i někteří členové ČSBS. „My, členky a členové Českého svazu bojovníků za svobodu, se distancujeme od způsobu, kterým předseda našeho Svazu, Jaroslav Vodička, vystupuje navenek a pošlapává odkaz aktivních bojovníků a bojovnic proti nacismu, fašismu, rasismu a nesvobodě. Chceme připomenout, že cílem ČSBS je prostřednictvím spolkové činnosti přispívat k rozvoji České republiky v duchu humanitních tradic zakladatelů našeho státu a zásad Charty lidských práv. Věříme, že masarykovský odkaz humanity není v současné situaci pro ČSBS již pouhým prázdným slovem," píší autoři petice, kterou zatím podepsalo 17 členů svazu především z Kladna.

„Vzpomínáme na životy našich předků a přátel, kterými byla vykoupena naše současná svoboda, kterou máme povinnost bránit proti veškerým projevům intolerance a omezenosti. Jako přeživší a potomci přeživších nacistického genocidia, jehož podstatou je rozdělování lidí dle národnosti, rasy a víry, si nepřejeme a nesouhlasíme s tím, aby individuální projevy našeho předsednictva byly vydávány za projevy naše," stojí v petici.

Nesouhlasí především s Vodičkovými slovy o migrantech. „Evropa dnešních dní je útočištěm pro děti, ženy a muže, kteří jsou ve svých domovech pronásledováni, mučeni a vražděni ze stejných důvodů jako naši předci či my samotní před několika desítkami let. Je zcela nemístné, aby představení ČSBS zpochybňovali naši povinnost pomoci slabým a trpícím. Bylo to právě Československo, na jehož humanistické tradice často vzpomínáme, které svého času sloužilo jako poslední útočiště pro pronásledované a ohrožené obyvatelstvo před totalitou. Českoslovenští občané pak sami využili útočiště v zemích, které je přijaly," tvrdí někteří členové svazu.

„Pokud bude vedení ČSBS i nadále zpochybňovat samotnou podstatu odkazu protinacistických bojovníků, ztrácí zcela svoji vlastní legitimitu a ničí odkaz těch, jejichž práci a oběť má mít na paměti a v úctě. Žádáme předsedu Jaroslava Vodičku, aby se do budoucna zdržel jakéhokoli dalšího jednání zpochybňujícího hodnoty, ve které věříme – lidství, odvahu a respekt. Žádáme delegáty Sjezdu ČSBS, aby si uvědomili svoji zodpovědnost za směřování organizace při nadcházejících volbách. Jen na vás je nyní budoucnost Českého svazu bojovníků za svobodu," dodávají signatáři petice.

Témata:  Český svaz bojovníků za svobodu uprchlíci

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:49

Izraelci zvažují odvetu již dnes. Rozhodne válečný kabinet

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.