Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za Sobotky vlády se ekonomika zvedla, ale chybí reformy, říkají analytici

Bohuslav Sobotka, Pavel Bělobrádek, Martin Stropnický a Jiří Havlíček
Bohuslav Sobotka, Pavel Bělobrádek, Martin Stropnický a Jiří Havlíček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Za Sobotkovy vlády se podle analytiků zvýšil výkon hospodářství, rekordně klesla nezaměstnanost a rozpočet dosáhl přebytku. Kabinet ale měl štěstí na dobrou fázi ekonomického cyklu. Ne všechno se ale podařilo. Například z reformy důchodového systému nebylo nic.

Odcházející vládě se podařilo snížit nezaměstnanost, připomněl analytik BH Securities Štěpán Křeček. Největším úspěchem končící vlády je rekordní přebytek státního rozpočtu z loňského roku 62 miliard Kč. Přesto existuje řada témat, které vláda nebyla schopna vyřešit. "V otázce přijetí eura stále nepadlo definitivní rozhodnutí. Výstavba dopravní infrastruktury postupovala pomalu. V elektronizaci státní správy je ČR stále na chvostu EU a vzdělávací systém v mezinárodním srovnání upadá," podotkl.

Výkon ekonomiky se za uplynulé čtyři roky zvýšil podle Křečka o 926 miliard Kč. Za takto dobrý výsledek však nemůže pouze vláda. Již na konci roku 2013 začala Česká národní banka masivně intervenovat proti koruně. Podhodnocení kurzu posléze vedlo k podpoře exportu a zlepšení zahraničního obchodu. "Dominantní roli na růstu ekonomiky však měli čeští podnikatelé a zaměstnanci, kteří bez ohledu na instituce dokázali navyšovat produktivitu a konkurenceschopnost," upozornil.

Za končící vlády pokračoval trend snižování schodků státních rozpočtů. Zatímco v roce 2014 byl deficit minus 77,8 miliardy Kč, v minulém roce ČR dosáhla historického přebytku 61,8 miliardy Kč. "Vládě se však nedařilo plánování státních rozpočtů a po celé období byly velké odchylky mezi návrhy státních rozpočtů a skutečností," připomněl Křeček.

"Vláda měla štěstí na příznivou fázi hospodářského cyklu. S výjimkou opatření na vyšší příjem daní, tedy zejména kontrolní hlášení a EET, se v hospodářské politice nic moc zásadního nezměnilo. Celkové hodnocení by nejspíše mohlo být neutrální," řekl ČTK analytik společnosti Deloitte David Marek. Problémů k řešení je podle něj celá řada (důchodový systém, nálepka 'montovny', špatně nastavený daňový systém, atd.). "Touto optikou je poslední volební období promarněnou příležitostí," dodal.

Analytik Cyrrusu Lukáš Kovanda vládu pochválil za stabilitu, jíž dokázala udržet po celé funkční období. "Z ekonomické perspektivy měla v uplynulých čtyřech letech nesmírně usnadněné vývojem, na který neměla žádný vliv. Začala vládnout v lednu roku 2014, na počátku růstové fáze současného ekonomického cyklu v ČR," uvedl.

Témata:  vláda ekonomika nezaměstnanost Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy