reklama

Klaus přiznává, že jej postup Andreje Babiše při sestavování vlády překvapil. „Poté, co pan Babiš rychle řekl, že navrhne menšinovou vládu, jsem vrtěl hlavou. Protože menšinová vláda může být výsledným momentem bolestného beznadějného procesu nalézt koaliční partnery trvající řadu týdnů či měsíců,“ poukázal Klaus v rozhovoru pro server E15 .

„Říci to na začátku celého vyjednávacího procesu? Tím do toho zasadil úplně chybný falešný tón doplněný přesně či nepřesně v médiích interpretovanými výroky prezidenta Zemana. Tím jsme si to my, jako země, strašně zkomplikovali,“ upozorňuje.

Někdejší prezident očekává, že některá ze stran nakonec ustoupí a s Babišem do vlády půjde. „Myslím, že všechny politické strany dříve či později zmoudří. Nemusí to být předseda strany nebo místopředseda. Ale členové budou zesilovat svůj tlak na vedení a říkat: nebuďte tak zásadoví, přece potřebujeme tato místa náměstků a ředitelů, naši voliči potřebují, abychom měli zastoupení v té a té instituci a tam jejich zájmy prosazovali,“ uvedl Klaus.

Přiznal také, že se objevily nápady, aby znovu kandidoval na prezidenta, prý je ale nebral vážně. „Nevím, jestli má člověk zapotřebí vstoupit znovu do této hry a být vystaven všemožným atakům. Řada lidí se tvářila až zle, že to ze sobeckých důvodů neakceptuji. Máme kandidáty, které máme,“ říká Klaus.

Zdůraznil také, že zásadně nesouhlasil s přímou volbou. „To, co tady prožíváme, je její důsledek. I toho, že politické strany se bojí vygenerovat kandidáta, který pak selže, což bude selhání strany. Jsou proto šťastné, že nemusejí navrhovat kandidáta a nechají tam skutečně nýmandy, což řada těch kandidátů je. Je to strašně krátkozraká politika těch stran. Ale krátkozrakost byla původně skryta v myšlence přejít na přímou volbu prezidenta,“ uvedl exprezident.

Klaus také poukázal na to, že lidé volební programy nečtou. Proto prý musí političtí lídři umět naformulovat několik základních témat – a to většina z nich neumí.„Řekl bych, že zejména pan Okamura dokáže to, co musí dokázat skutečný politický lídr. Udělat politickou zkratku, zformulovat jednoduchou, jasnou tezi. Umí svou myšlenku vtipně, razantně a v pravé chvíli použít. Tento dar má a někteří ho prostě nemají,“ pochválil šéfa SPD Klaus.