Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovna odročila jednání o vydání Babiše, Faltýnka a Svobody, čeká na stanovisko výboru

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovna dnes odročila rozhodování o vydání Andreje Babiše, Jaroslava Faltýnka a Bohuslava Svobody k trestnímu stíhání do doby, až se k policejním žádostem vyjádří mandátový a imunitní výbor.

Babiše a Faltýnka (oba ANO) policie obvinila ještě před volbami kvůli padesátimilionové dotaci na farmu Čapí hnízdo. Babiš je podezřelý z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnka policie podezírá z dotačního podvodu. Oba poslanci podezření odmítají a hovoří o politické motivaci stíhání.

Soudní řízení pražského exprimátora Svobody (ODS) se týká případu  opencard, jejíž počátky spadají do období působení primátora ODS Pavla Béma. Svoboda už byl vydán minulou Sněmovnou a loni nepravomocně odsouzen, ale odvolal se.

Mandátový a imunitní výbor zatím žádosti o vydání všech tří poslanců rozjednal, bude se kvůli nim scházet znovu. Výbor plénu doporučuje, zda by je mělo ke stíhání vydat, nebo ne. Kdy by o žádostech mohla rozhodovat Sněmovna jako celek, zatím není jasné.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Andrej Babiš Jaroslav Faltýnek Bohuslav Svoboda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy