Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U slévárny mají lidé peklo ze života. Ničí jim majetek, přesto je firma nechce odškodnit

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Čelákovice - Lidé v okolí středočeských Čelákovic trpí kvůli úniku látek z místní slévárny. Mají poškozené laky aut, fasády na domech a špína ze slévárny se prý dokonce dostává až do interiérů jejich bytů a domů. Slévárna ale tvrdí, že látky, které vypouští do okolí a která tato znečištění způsobují jsou v zákonných normách.

Desítky lidí si začaly stěžovat na poškození svého majetku kvůli úniku tuhých látek do ovzduší ze slévárny v Čelákovicích. Problém začal řešit i starosta města, který se snaží za všechny občany s vedením slévárny domluvit na tom, aby společnost občany, kteří mají poškozený majetek, odškodnila.

Jenže to se zatím neděje. Vedení společnosti, které zastupuje generální ředitelka slévárny TOS-MET Dagmar Vejvodová, teď vydalo zprávu, že slévárna v ničem nepochybila a že lidé, kterým vznikla škoda mají smůlu, protože úniky látek jsou v zákonných limitech. K tomu ještě ve vyjádření dodala, že slévárna stála na místě dříve než okolní domy... "Je nám líto, pokud došlo k nějakým hmotným škodám, nicméně naše společnost v této věci nemá přímé zavinění a není tak možné žádat náhrady škody," napsala v prohlášení generální ředitelka Dagmar Vejvodová.

Společnost se ve vyjádření ještě chlubí, že pro čistotu v okolí dělá prakticky maximum i nad rámec svých povinností. "Například v dubnu letošního roku jsme dostali podnět s tím, že došlo ke zvýšení prašnosti. Na základě této domněnky jsme ihned provedli neplánovanou revizi, která odhalila částečnou perforaci filtračního média. Tento nedostatek byl ihned odstraněn. Naše společnost si je vědoma citlivé otázky případného vlivu výroby na životní prostředí a průběžně investuje do moderních technologií za účelem snižování emisních limitů. Finální fáze výměny filtračních technologií s vyšší účinností bude dokončena do konce června 2016. I tato investice je vstřícnou reakcí na stále se zvyšující požadavky související s kvalitou životního prostředí," píše v prohlášení Vejvodová. O odškodném za poškozený majetek si ale lidé žijící v okolí slévárny asi musí nechat jen zdát.

Celé vyjádření generální ředitelky slévárny TOS-MET Dagmar Vejvodové:

Vedení společnosti TOS-MET, slévárna a.s. důrazně popírá informace o údajné havárii, úniku chemických látek do ovzduší i do vody v okolí výroby, které se v posledních dnech objevily v médiích.

„Ve slévárně nedošlo k žádné mimořádné události nebo havárii, a to jak v oblasti plynných látek, tak v úniku kapalin či nadměrného množství tuhých znečisťujících látek (TZL)," říká Mgr. Dagmar Vejvodová, generální ředitelka TOS-MET, slévárna a.s.

Na základě vzniklé situace a na přímou žádost města došlo včera k neplánované kontrole České inspekce životního prostředí v TOS-MET, slévárna a.s., ani tato kontrola neprokázala únik chemikálií či nadměrného množství TZL do ovzduší.

„Při kontrole probíhal ve slévárně obvyklý provoz, žádná zvýšená prašnost nebyla inspekcí zaznamenána. Při fyzické kontrole na střeše bylo okolí výduchů čisté bez prašného spadu. Z předložených protokolů z autorizovaného měření emisí je zřejmé, že emisní limity jsou na všech výduších plněny," uvádí v protokolu ze dne 18. 5. 2016 Česká inspekce životního prostředí.

Součástí zájmu médií i veřejnosti, je i informace o hmotných škodách občanů v podobě poškození laku aut, oken, parapetů a podobně v bezprostřední blízkosti slévárny. „Provoz slévárny je bohužel spojen s vypouštěním TZL do ovzduší, tyto limity jsou stanoveny Krajským úřadem a jsou uvedeny v integrovaném povolení schváleném Středočeským krajem. Tyto limity jsou v našem provozu pečlivě sledovány a hlídány. V okamžiku nepříznivých klimatických okolností však může dojít v bezprostředním okolí provozu ke znečištění povrchů předmětů TZL, jejichž množství v ovzduší však nikterak nepřesahuje rámec povolených limitů," dodává generální ředitelka Mgr. Dagmar Vejvodová.

Problém se spadem TZL a se vzniklými hmotnými škodami může souviset i s faktem, že historické umístění slévárny vždy bylo mimo zabydlenou oblast obce. Rozrůstáním obytné části však došlo k tomu, že se slévárna stává součástí městského centra. „Je nám líto, pokud došlo k nějakým hmotným škodám, nicméně naše společnost v této věci nemá přímé zavinění a není tak možné žádat náhrady škody," doplňuje generální ředitelka.

Společnost dlouhodobě spolupracuje se státními kontrolními úřady Středočeského kraje, zabývajícími se ochranou životního prostředí, s Městským úřadem Čelákovice a naslouchá námětům vedení města i občanů. „Například v dubnu letošního roku jsme dostali podnět s tím, že došlo ke zvýšení prašnosti. Na základě této domněnky jsme ihned provedli neplánovanou revizi, která odhalila částečnou perforaci filtračního média. Tento nedostatek byl ihned odstraněn. Naše společnost si je vědoma citlivé otázky případného vlivu výroby na životní prostředí a průběžně investuje do moderních technologií za účelem snižování emisních limitů. Finální fáze výměny filtračních technologií s vyšší účinností bude dokončena do konce června 2016. I tato investice je vstřícnou reakcí na stále se zvyšující požadavky související s kvalitou životního prostředí," konstatuje generální ředitelka.

Témata:  ekologie život průmysl

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:49

Izraelci zvažují odvetu již dnes. Rozhodne válečný kabinet

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.