Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko získá z EU 30 miliard na dopravní projekty

Silnice
Silnice
Foto: Pixabay

Praha - Evropská unie uznala všechny dopravní projekty, na které chce Česko využít prostředky z fondu na propojení Evropy CEF (Connecting Europe Facility).

Celkem tak na dopravní stavby z tohoto programu získá Česko zhruba 30 miliard korun. ČTK to řekl mluvčí ministerstva Tomáš Neřold. Tyto peníze budou sloužit na spolufinancování vybraných staveb, které v Česku vzniknou do konce roku 2023.

Konkrétně jde například o modernizaci železniční tratě z Prahy do Lysé nad Labem, zlepšení splavnosti vltavské vodní cesty či o příspěvek na vznik sítě dobíjecích stanic pro elektromobily. CEF je v oblasti dopravy zaměřen na podporu investic do nové dopravní infrastruktury, případně obnovy a modernizace stávající.

Zaměřuje se převážně na přeshraniční úseky a odstraňování úzkých míst a chybějících úseků hlavní a globální sítě TEN-T. Byl zřízen pro financování v období 2014 - 2020 a pro odvětví dopravy je pro všechny členské státy alokováno 24 miliard eur (648 miliardy Kč.

Témata:  EU doprava dotace silnice

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy