Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spojí se Češi a Jihokorejci? Babiš jednal o jaderných blocích

Jaderná elektrárna v Jaslovských Bohunicích
Jaderná elektrárna v Jaslovských Bohunicích
Foto: Wikimedia Commons

Soul/Praha - O možnostech výstavby jaderných bloků v Česku a spolupráci v oblastech hospodářství a průmyslu jednal v pátek Andrej Babiš s jihokorejským ministrem obchodu, průmyslu a energetiky Pek Un-kjuem.

Informovala o tom dnes agentura Jonhap, podle níž se ministr u Babiše ucházel o podporu jihokorejských firem jako u budoucího českého premiéra.

Babiš podle jihokorejské agentury na schůzce uvedl, že si je vědom toho, že Jižní Korea je, co se týče výstavby jaderných elektráren, celosvětovým hráčem a jeho vláda účast Soulu pečlivě zváží.

"Pek Un-kju se jasně vyslovil, že Soul se o český plán (stavby jaderných bloků) zajímá, a vyjádřil přesvědčení, že úzká spolupráce povede k úspěšnému stavebnímu projektu," informovalo jihokorejské ministerstvo obchodu, průmyslu a energetiky.

Ministr zdůraznil, že Jižní Korea má s budováním jaderných reaktorů 40letou zkušenost a v minulosti zajistila stavební zakázku i ve Spojených arabských emirátech.

Témata:  Andrej Babiš Jižní Korea jaderné elektrárny

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy