Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poradce pro vesmír bere 180 tisíc měsíčně. Více než ministr

Dan Ťok, ministr dopravy
Dan Ťok, ministr dopravy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Poradce pro kosmické aktivity Ondřej Rohlík si vydělá v průměru 180 tisíc korun měsíčně, což je víc než ministr dopravy. A ve smlouvě je ještě jedna podivná věc. Resort dopravy ma vlastní vesmírný odbor, přesto si objednal externí služby.

Rohlíkovi zaručila smlouva z konce loňského roku v průměru za měsíc více peněz, než mají nejvyšší ústavní činitelé, uvedl server HlídacíPes.org. Měsíční hrubý plat ministra letos v Česku činí 125.300 korun, premiéra 176.400 a prezidenta 219.000 korun.

Ministerstvo s Rohlíkem uzavřelo loni smlouvu na externí poradenství na pět měsíců za 900.000 korun a už vyplatilo asi půl milionu. Přitom Nejvyšší kontrolní úřad už dříve označil za problémové zakázky ministerstva na poradenské služby od Rohlíka z let 2010 až 2013 za zhruba šest milionů korun. "Na poradách vedení ministerstva jsem dával najevo, že se mi to nelíbí a chci věc s náměstkem ještě řešit," řekl ministr Dan Ťok.

Externí poradenství si ministerstvo objednalo od Rohlíka, přestože má vlastní vesmírný odbor. Rohlík byl dříve dokonce zhruba rok zaměstnancem ministerstva s měsíčním platem asi 60.000 korun a letos 16. května po vypršení externí smlouvy se opět stal zaměstnancem úřadu.

"Nebylo pro něj systemizované místo, které se nyní podařilo získat," řekl serveru ke změnám mezi interní a externí spoluprací s Rohlíkem mluvčí ministerstva Tomáš Neřold. "ČR nedisponuje větším počtem expertů, kteří mají zahraniční zkušenosti se spoluprací s Evropskou kosmickou agenturou (ESA), jsou jazykově dostatečně vybaveni a mají příslušné vzdělání v této oblasti," uvedl Rohlík.

Témata:  Ministerstvo dopravy České republiky Dan Ťok

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy