Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci projednají rozpočet, schodek má být 50 mld. Kč

Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovna se začne v úterý zabývat návrhem státního rozpočtu na příští rok. Končící vláda jej předložila se schodkem 50 miliard korun.

Deficit je o deset miliard nižší, než jaký se předpokládá podle schváleného rozpočtu na letošek.

Poslanci schvalují v prvním čtení základní parametry rozpočtu, tedy příjmy, výdaje a výši schodku včetně způsobu jeho vypořádání. Rozpočtový výbor už ve čtvrtek doporučil plénu, aby základní parametry podpořilo. Pokud by Sněmovna jeho stanovisko nepřijala, vrátila by návrh rozpočtu kabinetu k přepracování. Zatím se tak stalo jen jednou, před pěti lety.

Předpokládá se, že dolní komory základní parametry rozpočtu schválí. Podporu mu deklarovaly právě strany dosluhující koalice. Ve 200členné Sněmovně mají nadpoloviční většinu celkem 103 hlasů. Návrh rozpočtu kritizuje zejména pravicová opozice ODS a TOP 09. Výtky směřují ke schodku, podle pravice je vzhledem k nynějšímu ekonomickému růstu příliš vysoký. Poslanci Pirátů, hnutí SPD Tomia Okamury a KSČM se v rozpočtovém výboru hlasování zdrželi.

Po prvním čtení, pokud Sněmovna základní údaje schválí, už budou poslanci moci předkládat jen návrhy na přesuny peněz uvnitř rozpočtu. Šanci budou mít ve výborech, které budou v dalších dnech příštího týdne projednávat jednotlivé kapitoly, a následně ve druhém čtení. Druhé čtení by se mohlo uskutečnit v pátek 15. prosince. Závěrečné schvalování rozpočtu se očekává od úterý 19. prosince.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky státní rozpočet

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy