Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministři ANO poprvé společně jednali. Stropnický je proti koalici s SPD a KSČM

Martin Stropnický
Martin Stropnický
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Budoucí ministři za ANO se dnes ještě před jmenováním sešli v kompletní sestavě v centrále hnutí na pražském Chodově. Řešili státní rozpočet na rok 2018, ale například i to, jak často se bude vláda scházet.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO), který by měl v příštím kabinetu vést diplomacii, naznačil, že vláda by se mohla scházet častěji a její jednání by tím pádem byla kratší. Zasedání by se podle něj také mohla konat "ad hoc". "Ale to jsou témata, ne hotové věci," řekl.

V debatě o rozpočtu podle něj nezaznívaly návrhy na radikální změny. "Ale je pravda, že některé resorty dostaly míň, než potřebovaly. Za obranu jsem v zásadě spokojený, nedošlo k nějakým škrtům," uvedl. Budoucí ministři podle něj neprobírali kapitolu po kapitole. Končící vláda ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL rozpočet předložila se schodkem 50 miliard korun.

Prezident Miloš Zeman by měl nové ministry jmenovat příští středu. Diskuse se na dnešní poradě točí i kolem toho, zda se poté rovnou uskuteční zasedání vlády, nebo se ministři budou ujímat svých úřadů. "Chceme maximálně šetřit čas, důležitá asi bude i adresa té instituce, to si vemte z toho Hradu, kam je to nejblíže," řekl Stropnický. Ministři podle něj zamíří možná rovnou do Strakovy akademie, ale možná se cestou staví na nějakém ministerstvu.

Vláda předsedy hnutí ANO Andreje Babiše vzniká jako menšinová, podporu ve Sněmovně bude teprve shánět. Stropnický však odmítá, že by mohlo ANO hlasovat dál s KSČM a SPD, jak to dělalo při ustavování Sněmovny. "Nebyl jiný způsob, než tuto ad hoc hlasovací ve velkých uvozovkách koalici vytvořit," řekl.

Témata:  vláda Martin Stropnický Hnutí ANO

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy