Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejedlý zůstává poradcem Zemana, Lukoil pokutu zaplatil

Cisterna LUKOIL na letišti v Praze
Cisterna LUKOIL na letišti v Praze
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - České zastoupení Lukoil Aviation Czech splatila státu pokutu 27,7 milionu korun i s úroky, přesně jak ji uložil soud. Původně se zprávou přišla Česká televizi, informaci následně potvrdil ČTK sám Nejedlý.

Nejedlý ČTK řekl, že pokutu zaplatil v plné výši i s úroky z prodlení ještě předtím, než mu bylo doručeno rozhodnutí soudu. "Chci mít tuto záležitost vyřešenou jednou pro vždy a zůstane mi jenom bolest, že soud rozhodl o tom, že nevznikla škoda, ale penále platí. Takže platím za něco, co mě bolí, ale takový život je," řekl.

Firma Lukoil Aviation Czech se o zaplacení smluvní pokuty soudila se Správou státních hmotných rezerv (SSHR). Spor se týkal kontraktu na obměnu zásob leteckého petroleje, který SSHR s Lukoil Aviation Czech uzavřela v roce 2009. Firma, která byla součástí ruské ropné společnosti Lukoil, odebrala petrolej za 275,6 milionu korun. Vrátila ale necelou polovinu. Soud koncem dubna pravomocně rozhodl, že společnost musí kvůli svému jednání zaplatit pokutu.

Původně nechtěl prezident Zeman situaci komentovat, čekal až na vyjádření soudu. Nakonec podmínil zaplacení pokuty pro setrvání Nejedlého na místě svého poradce. I tak ale Nejedlý nemá místo jisté.

Jednatelem Lukoil Aviation Czech byl Nejedlý podle Sbírky listin téměř osm let do loňského června. Majitelem firmy je nyní nizozemská LUKOIL Aviation B.V.

Témata:  Lukoil Martin Nejedlý Miloš Zeman

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy