Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Demontáž zřícené lávky bude náročná, přijde na 10 milionů

Pád betonové lávky u Trojského zámku v Praze si vyžádal čtyři zraněné
Pád betonové lávky u Trojského zámku v Praze si vyžádal čtyři zraněné
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Zaměstnanci společnosti Strabag začnou zřícenou lávku do Troje rozebírat nejdříve na Císařském ostrově. Poté se přesunou na trojský břeh. Demontáž za 10 milionů korun by měla trvat zhruba 13 dní, záležet bude ale na požadavcích soudního znalce a policie.

Staveniště firmě předala Technická správa komunikací (TSK) v pondělí odpoledne. Lávka se zřítila v sobotu a zraněni byli čtyři lidé.

"Začneme na Císařském ostrově stabilizací pilíře, který je nakloněn směrem k podpěře jedna. Po stabilizaci pilíře, na kterém jsou zavěšeny zbytky nosné konstrukce, začneme lávku postupně rozebírat. Nejdřív sundáme část, která je zlomená u hlavy pilíře směrem k vodě. Potom sundáme část zlomenou směrem k opěře jedna," sdělil zástupce firmy Karel Frankota.

Zlomené části firma odstraní tak, že pod ně nahrne zeminu, na kterou je spustí. Jakmile je odveze, začne s demontáží pilíře. Následně dělníci vyndají kus lávky, který leží na břehu ostrova a zasahuje i do vody. Po vytažení díly převezou na parkoviště vedle betonárky v Troji, kde je bude zkoumat znalec.

Po skončení prací na ostrově se firma přesune na protější břeh. Postup demontáže bude stejný jako na ostrově. Na trojské straně budou práce náročnější, neboť ve Vltavě tam leží větší kus zřícené lávky.

Praha nyní chystá kontroly a uzavírky některých mostů i lávek pro pěší, mezi nimi jsou například lávka přes Berounku v Radotíně nebo lávky pro pěší na železničním mostě mezi Podskalím a Smíchovem. Na místě zřícené lávky by mohl plout přívoz a vznikne tam provizorní přemostění.

Témata:  pád betonové lávky u Trojského zámku v Praze Praha

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy