Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman s maďarským prezidentem chválil V4 a peskoval vedení EU

Miloš Zeman, prezident České repubilky
Miloš Zeman, prezident České repubilky
Foto: Halin Selasicz / INCORP images

Praha - Český prezident Miloš Zeman se dnes na Hradě setkal se svým maďarským protějškem Jánosem Áderem. Uvítal by častější dvoustranná jednání mezi hlavami států Česka a Maďarska. Oba státníci se shodli, že pro Česko a Maďarsko je přínosná spolupráce visegrádské skupiny (V4), kam patří ještě Slovensko a Polsko.

Zeman řekl, že ve vzájemných vztazích obou zemí nejsou sporná témata. "Ač jsme se potkali několikrát, toto je paradoxně první bilaterální setkání obou prezidentů. Je to chyba a doufám, že se ji v budoucnosti podaří napravit," řekl český prezident.

Hovořil o shodném postoji Česka a Maďarska k otázce migračních kvót, které země Evropské unie přijaly jako dočasné řešení návalu běženců do jižních států EU. Zeman očekává, že budoucí český premiér Andrej Babiš (ANO) bude kvóty dál odmítat. "Naprosto jasně a veřejně se (Babiš) vyjádřil proti kvótám a chci věřit, že poté, co se stane premiérem, svoje stanovisko nezmění," uvedl Zeman.

Áder dodal, že v otázce migrace je podstatné urychlit úřední postup při vracení migrantů do zemí původu, ale i při vyřizování žádostí lidí, kteří mají nárok na uprchlický statut. Vyslovil se také pro posilování ochrany evropských hranic.

Společným tématem pro obě země je podle Ádera spolupráce v EU. Jako hlavní úkol vidí posilování konkurenceschopnosti evropské ekonomiky vytvářením pracovních míst pro mladé nebo společný postup v oblasti digitalizace.

"Myslím si, že spolupráce uvnitř Visegrádu je pro všechny zúčastněné země žádoucí už proto, že kdyby tyto země jednaly odděleně, byly by ve svém jednání daleko slabší," řekl Zeman.

Prezidenti hovořili také o důsledcích vystoupení Velké Británie z EU a postoji k budoucnosti evropské sedmadvacítky. Zeman zopakoval, že hlavní příčinou odchodu Británie je neschopnost současného vedení Evropské unie. "A to říkám jako stoupenec myšlenky Evropské unie," podotkl český prezident.

Témata:  Miloš Zeman János Áder Česká republika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy