Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak zachránit ČSSD? Najděte zajímavou tvář, nabádá Sobotka

Bohuslav Sobotka /ČSSD/
Bohuslav Sobotka /ČSSD/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - ČSSD ve volbách získala jen 7,27 procenta hlasů, což pro dosud nejsilnější parlamentní stranu znamená 15 křesel ve Sněmovně. Sociální demokracie by se podle končícího premiéra Bohuslava Sobotky měla přestat soustředit na minulé bitvy a dívat se na ty budoucí.

Řada politiků ČSSD z volebního fiaska viní především Sobotku a jeho vedení. "Ve volbách ztratila celá řada stran, ale žádná z nich se nebičuje tolik jako ČSSD. Několik týdnů po volbách je bičování na místě, ale teď už to nikoho nebaví, zvlášť veřejnost. A je to vidět na preferencích," prohlásil Sobotka.

Sociální demokraté se podle něj musí dívat do budoucnosti. Měla by například předkládat alternativy k tomu, s čím přijde chystaná menšinová vláda ANO.

Za včerejší bitvy pak označil spekulace straníků, zda ČSSD před volbami neuškodilo ostré vymezování proti šéfovi ANO Andreji Babišovi. "Teď už jsou tu nové bitvy, ve kterých musí být ČSSD vidět a slyšet," řekl. Své minulé kroky je připraven hájit, nicméně spekulace o nich považuje za zajímavé pro historiky, politology či autory kroniky ČSSD, ale strana by se jimi nyní zabývat neměla.

Sobotka připomněl, že ve vedení ČSSD byl přes deset let. "To je strašně dlouhá doba. Osm let jsem zastupoval ČSSD ve vládách, patřím mezi politické veterány. Před šesti měsíci jsem už cítil, že je potřeba změna, tu jsem podpořil tím, že jsem odešel z čela sociální demokracie a otevřel prostor pro personální výměnu, která musí teď pokračovat," dodal.

Rolí strany podle něj je mimo jiné začít se vyjadřovat k některým z "šílených návrhů", které zmiňují ministři budoucího Babišova kabinetu. "Třeba rušení nemocnic," uvedl Sobotka.

Adepty do vedení ČSSD jmenovat nechtěl. "Od toho máme krajské, okresní a místní organizace, které by měly povzbudit nové tváře do čela. Čím víc těch nových tváří bude, tím lépe. Nesmíme se zacyklit mezi deseti jmény a navrhovat je dokolečka. Potřebujeme ten kruh prorazit, podívat se do regionů na úspěšné komunální politiky, generaci třicátníků, čtyřicátníků," uvedl.

Témata:  Bohuslav Sobotka Sociální demokracie (SOCDEM) Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy