Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soudkyně nebo zločinec? Za alkohol, podvody a neodpracované prospěšné práce ji čeká vězení

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Ostrava - Bývalá advokátka a soudkyně ostravského okresního soudu Věra Skařupová neodpracovala obecně prospěšné práce a nezaplatila peněžitý trest 15.000. Teď má tedy jít na tři roky za mříže.

Skařupová se zabývala například kauzou zatopení ostravské chemičky Ostramo při povodních v roce 1997. Později místo u okresního soudu opustila a začala se věnovat advokacii.

"V roce 2014 byla odsouzena za podvod a zpronevěru k souhrnnému podmíněnému tříletému trestu. V trestné činnosti ale pokračovala. Navíc jednou usedla za volant pod vlivem alkoholu. Soud jí řízení zakázal. Zákaz nerespektovala a znovu řídila," uvedl soudce ostravského okresního soudu Lukáš Delong.

Za maření výkonu úředního rozhodnutí byla Skařupová odsouzena, měla odpracovat 300 hodin obecně prospěšných prací a zaplatit 15.000 korun. Nic z toho však neudělala, což byl podle Delonga hlavní důvod, proč soud původní podmínku změnil v nepodmíněný trest. "Ve vězení by měla strávit tři roky," doplnil soudce. Rozhodnutí podle něj zatím není pravomocné. Skařupová totiž k hlavnímu líčení nepřišla.

Jako advokátka podle prvního rozsudku přijímala od svých klientů do úschovy peníze, které podle spisu ale utratila. Šlo o statisíce korun. V jednom případě dostala podmíněný trest 30 měsíců se zkušební dobou na čtyři roky. Při řešení dalšího podobného případu soud tento rozsudek zrušil a udělil přísnější souhrnný trest, tříletou podmínku se zkušební dobou na čtyři roky.

Na základě těchto případů byla žena vyloučena z advokátní komory, přesto se dál vydávala za advokátku a v podvodech údajně pokračovala.

Loni se Skařupová dostala do problému i kvůli řízení pod vlivem alkoholu. Vůz, který řídila, zastavila policejní hlídka 19. prosince a podle zkoušky měla v dechu 2,12 promile alkoholu. Později porušila udělený zákaz řízení.

Témata:  soudy podvod Ostrava

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy