Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman dnes jmenuje Babiše: Šéf ANO se stane nejstarším premiérem v historii samostatné ČR

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Výběr statistických zajímavostí o premiérech samostatné České republiky (ve středu 6. prosince jmenuje prezident Miloš Zeman premiérem předsedu hnutí ANO Andreje Babiše):

- Babiš, který v září oslavil 63. narozeniny, se stane nejstarším premiérem v historii samostatné ČR. Dosud tento primát patřil předsedovi úřednické vlády z let 2009 až 2010 Janu Fischerovi, kterému bylo v době jmenování do funkce 58 let a tři měsíce. Naopak jako nejmladší se stal v červenci 2004 premiérem Stanislav Gross (ČSSD), kterému bylo 34 let a devět měsíců. Dosluhující Bohuslav Sobotka se stal předsedou vlády ve věku 42 let a tři měsíce. Průměrný věk, kdy čeští premiéři nastoupili do funkce (Václav Klaus i Mirek Topolánek jsou počítání dvakrát), zůstává i se započtením Babiše na 50 letech.

- Jen dva politici se stali premiéry dvakrát. Prvním byl Klaus (ODS), jenž byl ministerským předsedou poprvé jmenován v červenci 1992 a podruhé o čtyři roky později. Druhým dvojnásobným premiérem byl Topolánek, jmenovaný do čela kabinetu v srpnu 2006 a v listopadu 2006.

- Nejdéle vládl Václav Klaus, který byl premiérem pět a půl roku. Necelé čtyři roky pak strávili v čele vlády Miloš Zeman a končící Bohuslav Sobotka. Naopak nejkratší dobu byl předsedou vlády Jiří Rusnok (sedm měsíců a čtyři dny), jen o den více strávil v premiérské funkci Josef Tošovský. Mezi třemi premiéry vlád, označovaných za úřednické, vládl nejdéle Jan Fischer (rok a čtvrt).

- Z 11 politiků, kteří dosud vedli vládu ČR, bylo pět z ČSSD, tři z ODS a tři nestraníci. Andrej Babiš se trak stane první premiérem, který bude členem jiné strany než občanských nebo sociálních demokratů.

- Šest z 11 dosavadních českých premiérů mělo ekonomické vzdělání, které všichni získali na pražské Vysoké škole ekonomické (Klaus, Tošovský, Miloš Zeman, Jiří Paroubek, Fischer, Rusnok). Ekonomické vzdělání má i Babiš, který absolvoval Vysokou školu ekonomickou v Bratislavě. Vladimír Špidla je vystudovaný historik, Gross absolvoval už jako činný politik práva, Topolánek je původně strojní inženýr, Petr Nečas absolvoval fyziku na brněnské univerzitě. Sobotka vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně.

Témata:  Andrej Babiš vláda Miloš Zeman

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy