Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemědělci dostanou z národních dotací přes 2 miliardy, rozhodla končící vláda

Zemědělství, ilustrační fotografie
Zemědělství, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Zemědělci a potravináři by měli dostat v příštím roce z národních dotací 2,05 miliardy korun. Největší podíl - 600 milionů korun, plánuje ministerstvo zemědělství dát do fondu na tlumení nákaz. Plán schválila vláda Bohuslava Sobotky dnes ráno na svém posledním zasedání.

Národní dotační programy tvoří jen část podpor, každoročně dostávají zemědělci okolo 32 miliard korun z evropských zdrojů. Další peníze jsou ještě v tzv. Programu rozvoje venkova. Z něj mohou čerpat do roku 2020 téměř 97 miliard korun. Podíl českého rozpočtu na programu je 35 procent, zbytek jsou evropské zdroje.

Na podporu zpracování zemědělských produktů by měli potravináři z národních zdrojů příští rok dostat 300 milionů korun, stejná suma by měla jít na zlepšování životních podmínek v chovech hospodářských zvířat. Tam bylo loni o 200 milionů korun více.

Včelaři by například měli získat na podporu zachování počtu včelstev 80 milionů korun, letos měli alokovanou částku 105 milionů, pěstitelé na obnovy ovocných sadů by pak měli dostat 60 milionů korun. Na podporu potravinových bank by mělo zamířit 33 milionů korun.

Témata:  vláda zemědělci dotace

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy