Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman podpořil Trumpa, velvyslanectví by do Jeruzaléma měly přesunout i EU a ČR

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Americký prezident Donald Trump pověřil ministerstvo zahraničí USA, aby vypracovalo plán přemístění amerického velvyslanectví v Izraeli do Jeruzaléma. Jeho český protějšek Miloš Zeman, podle kterého by Česká republika i země Evropské unie měly udělat to stejné.

Zeman ocenil plán Trumpa na přesun ambasády t Tel Avivu do Jeruzaléma. Takový krok by měly provést i EU a Česko, řekl dnes v TV Barrandov. Tuzemské ministerstvo zahraničí pak uvedlo, že Česko může o přesunu své ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma uvažovat až po jednání s klíčovými partnery.

Česká republika považuje podle tuzemského ministerstva zahraničí Jeruzalém za budoucí hlavní město Izraele i Státu Palestina. "O přesunu zastupitelského úřadu ČR z Tel Avivu do Jeruzaléma můžeme uvažovat až na základě výsledků jednání s klíčovými partnery v regionu a ve světě," uvedlo ve středu. V září šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) uvedl, že koordinace je nutná mimo jiné i se samotným Izraelem a Česko zatím přesun ambasády do Jeruzaléma nechystá.

Tuzemskou politickou scénu Trumpovo rozhodnutí rozdělilo. Zástupci ODS a hnutí Svoboda přímá demokracie (SPD), které dnes ČTK oslovila, hodnotili krok kladně. Podle předsedy SPD Tomia Okamury či poslankyně ODS Jany Černochové by Česko mělo Spojené státy následovat. Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek v reakci ČTK napsal, že situace v regionu se tím zkomplikuje. Předseda KSČM Vojtěch Filip důrazně Trumpa kritizoval.

Navzdory mezinárodní kritice Trump oznámil, že nastal čas, aby USA uznaly Jeruzalém za hlavní město Izraele. "Já mám z toho velkou radost, protože když jsem byl asi před čtyřmi roky na návštěvě v Izraeli, tak jsem říkal, že bych velmi uvítal, kdyby se česká ambasáda přesunula do Jeruzaléma," řekl dnes Zeman.

Přesun své ambasády do Jeruzaléma nevyloučilo ani Rusko. Kritiku pak vyvolal Trumpův krok hlavně v arabských zemích, ale také u představitelů Německa, Francie, Británie a Evropské unie. Jeruzalém, historické centrum Palestiny, považuje Izrael za svou metropoli. Palestinci žádají pro svůj budoucí stát za hlavní město východní Jeruzalém, který ale v roce 1967 obsadil Izrael. Dlouhotrvající spory o město jsou častou rozbuškou ve vzájemných vztazích.

Témata:  Miloš Zeman Jeruzalém Izrael

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy