Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vzpoura proti Babišovi? Europoslanci za ANO jsou znepokojeni tím, co se chystá

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Europoslanci za ANO požadují od vlády Andreje Babiše proevropský směr politiky. Politolog Jiří Pehe zase naznačil, že s EU bude muset vycházet kvůli svému podnikání.

Jaký postoj zaujme nová vláda Andreje Babiše vůči Evropské unii? V předvolební kampani byl spíše euroskeptický, což mu při dnešní náladě mezi lidmi rozhodně pár bodů ve volbách přidalo. Nicméně hnutí ANO není pro vystoupení z EU, na rozdíl od Okamurovy SPD, ale pro reformu. Zahraniční tisk popisuje Babiše jako "oligarchu a populistu", kam ho zařadil bavorský deník Süddeutsche Zeitung i mezinárodní nevládní organizace Reportéři bez hranic (RSF), který půjde ve stopách Viktora Orbána z Maďarska či Jaroslava Kaczynského z Polska, což jsou politici, kteří si vůči EU vůbec neberou servítky.  

Politolog Jiří Pehe má na tuto věc trochu jiný názor: "Babiš není uhněten ze stejného ideologického či prvoplánově nacionalistického těsta jako Jaroslaw Kaczynski nebo Viktor Orbán. Firmy jeho podnikatelského impéria, které dočasně vložil do svěřeneckého fondu, podnikají i v několika zemích západní Evropy," řekl pro Český rozhlas.

Narážel tím i na skutečnost, že Babišovy firmy samozřejmě dostávají od EU dotace. "Babiš je zranitelnější než Kaczynski nebo Orbán, protože jeho politická legitimita není, jako v jejich případě, odvozena od prvoplánového nacionalismu, který může i případné negativní ekonomické dopady euroskeptické politiky zúročit ve svůj prospěch, ale na slibech ekonomické prosperity a modernizace země," myslí si Pehe a dodává, že: "na vztazích s EU, jak už bylo řečeno, závisí do jisté míry i jeho podnikání."

Příkopy mezi Českou republikou a Evropskou unií by rádi nechtěli vidět europoslanci zvolení za hnutí ANO i jeho členové. Těm nejvíce vadí, že by nová vláda měla mít podporu od KSČM a SPD. Ostře se do svého hnutí pustil europoslanec Petr Ježek (ANO), který Právu řekl: "Osobně považuji jakékoliv pokračování a prohloubení spolupráce s SPD a KSČM za velmi nešťastné. Posílení vlivu subjektů, které jsou extremistické a nemají žádný relevantní program, jejich program obsahuje lži a jsou de facto na hranici právních norem, je nešťastné." Na twitteru dokonce zveřejnil, že i zahraniční média se na toto téma ptala. "Asi ne každý si myslí, že by to bylo normální," píše na svém profilu.

První ze série otázek zpravodaje italské veřejnoprávní RAI směřovala na případnou podporu vládě od KSČM a SPD… Asi ne každý si myslí, že by to bylo normální (nebo dokonce mělo být vítáno)…

— Petr Ježek (@JezekCZ) 29. listopadu 2017

Mírnější slova našla europoslankyně Dita Charanzová (ANO): "Pro mě osobně je zásadní, aby budoucí vláda realizovala program ANO, nikoli SPD či komunistů, s nimiž se neztotožňuji. Budoucí vláda musí mít jasný proevropský program, jehož naplňování bude odpovědí i na případné otázky o směřování ČR," řekla o budoucím směřování vládního kabinetu Právu.

Témata:  Andrej Babiš EU Jiří Pehe

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy