reklama

"Mám z toho dobrý pocit, byl jsem překvapen, jak prezident otázky bezpečnosti sleduje," řekl. Hrad v tiskové zprávě uvedl, že řeč byla především o otázce ekonomické kriminality a rychlosti vyšetřování.

"Co se týče priorit, zasadím se, aby Česká republika, která je hodnocena jako šestá nejbezpečnější na světě, aby to tak zůstalo, nebo se to zlepšilo," uvedl Metnar s odkazem na hodnocení britského Institutu pro hospodářství a mír (IEP), v jehož žebříčku se ČR letos v červnu ze 163 států umístila jako šestá nejmírumilovnější země.

Detailnější priority chce Metnar sdělit až poté, co si po jmenování vyhodnotí situaci.Podobně se vyjádřil i k otázce, zda provede personální změny. "Musím se seznámit se situací a nedovedu odpovědět, zda personální změny budou, či nebudou," uvedl.

Metnar odmítl, že by mohl zasáhnout do vyšetřování případu Čapí hnízdo, v němž policie žádá poslance o vydání Babiše a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. "Já ctím právo, právní řád ČR, nemohu a nebudu do živých kauz zasahovat," řekl. Komentovat pak nechtěl možné angažmá Zdeňka Ondráčka (KSČM) v čele komise pro kontrolu GIBS. "Myslím, že to není otázka na mě," řekl.