Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ANO má smůlu? V jedné zásadní věci se na podporu KSČM a SPD spolehnout nemůže

Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Foto: Army.cz

Praha - Ministr obrany v demisi, Martin Stropnický, připustil, že hnutí ANO musí hledat jiné partnery ve Sněmovně, aby schválili vyslání vojáků na zahraniční mise. SPD a KSČM jsou totiž proti.

Komunisté a členové SPD nechtějí vysílat do zahraničí vojáky, ale naopak požadují vystoupení České republiky z NATO. S tím však ANO nesouhlasí, a proto musí hledat podporu v hlasování o vyslání vojáků na vojenské mise i u stran, se kterými však příliš nespolupracuje.

Kandidátka na novou ministryni obrany, Karla Šlechtová, která je momentálně ministryní pro místní rozvoj v demisi, v rozhovoru pro idnes.cz řekla, co má v novém resortu v plánu: „Teď budu vysílat na vládu a následně do Sněmovny vyslání vojáků do dvou misí v zahraničí. Toto je věc, kde nemusí docházet k nějakému pevnému hlasování mezi třemi nebo čtyřmi stranami, ale tady jde opravdu o to, co si která strana a jaký poslanec o tom myslí.“

Také Šlechtová si je vědoma faktu, že neoficiální koalice ANO, SPD, KSČM byla vytvořena hlavně za účelem ustavení nové Sněmovny, jak se vyjádřil Martin Stropnický i předseda hnutí Andrej Babiš. Jelikož celá SPD požaduje odchod z NATO a Evropské unie, existují témata, která bude hnutí ANO řešit bez hlasů strany Tomia Okamury. „Musím říci, že jsem zcela proti vystoupení naší země z NATO a proti vystoupení naší země z Evropské unie. Nesouhlasím s tím,“ ujistila Šlechtová.

Komunisté nejsou vyloženě pro zrušení vojenských misí. KSČM ve svém programu píše, že by pouze omezila vojenské mise. S SPD se však shodne na vystoupení České republiky z NATO. Na rozdíl od Okamurovců, kteří požadují referendum o vystoupení země z Evropské unie, KSČM volá po omezení bruselské byrokracie a reformě EU.

Referendum, po jakém volá SPD, však ANO odmítá: „Nesouhlasím, aby probíhala taková referenda. Shodli jsme se na zákonu o obecném referendu a tam bude klíčové, jak budou nastaveny podmínky,“ dodala Šlechtová.

Témata:  Armáda České Republiky Karla Šlechtová Martin Stropnický Hnutí ANO Svoboda a přímá demokracie KSČM

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy