Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Praha kontroluje Hlávkův most. Data poslouží při přípravě oprav

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Praha - Praha po nedávném zřícení trojské lávky přistoupila k preventivní kontrole statiky Hlávkova mostu. Výsledky víkendového měření poslouží při přípravě jeho plánovaných oprav. Na mostě stojí dvě tramvaje a nákladní auto a čidla snímají pohyby desek, které spojují obě mostní stavby.

V každém směru je uzavřen jeden jízdní pruh a na magistrále se tvoří kolony. Částečná uzavírka potrvá do nedělích 15:00. "Měření Hlávkova mostu jsme plánovali, ale vzhledem k situaci s trojskou lávkou jsme je urychlili," uvedla mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková.

Kvůli měření tramvaje přes most cestující nevozí a pro auta jsou uzavřené levé jízdné pruhy v obou směrech. I proto musí odborná firma stihnout svou práci za 30 hodin. "Na Libeňském mostě jsme na to měli několik nocí," dodala Lišková.

Ve směru z Holešovic auta a tramvaje jezdí po původní stavbě z roku 1910, v opačném směru po novější dostavbě z 60. let, která byla nutná kvůli rostoucí dopravě na magistrále. "Protože každý most má jiné parametry a jinak se chová, tak mezi ně byla vložena takzvaná přechodová deska. Jejich deformace je potřeba zkontrolovat kvůli degradaci materiálu," uvedl Ludvík Hegrlík z firmy Inset, která most měří.

TSK podle Liškové nečeká žádné překvapivé výsledky, poslední zkoušky má z loňského roku. Výsledky nových použije pro přípravu projektové dokumentace pro opravu soumostí a přípravu stavebního povolení. Rekonstrukci musí projednat také s památkáři, protože mosty jsou památkově chráněné. Most je součástí severojižní magistrály. Podle posledního měření intenzity dopravy tam v pracovní den projede kolem 46.000 aut denně.

Témata:  Praha mosty obecně doprava

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy