reklama

Topolánek ve videoposelství poskytnutém ČTK uvedl, že on by na rozdíl od Zemana na sjezd SPD nešel. "Respektuju výsledek ve volbách, ale nemůže se mi líbit, jak se ta strana chová k novinářům, homosexuálům, Židům, Romům, schvaluje výhrůžky dětem," uvedl.

"Nelíbí se mi, jak se tato strana chová k našim minoritám nebo to, že schvaluje výhrůžky malým dětem. Voličům, kteří mají pocit, že na ně politici kašlou a mají různé obavy, podbízivě předkládá černobílá řešení. Tyto lidi přitom trápí mj. nízké důchody a mají pocit, že se o ně nikdo nestará. O jejich hlasy se ucházet chci, o hlas pana Okamury nikoli," dodal Topolánek. 

"Zeman na konferenci Okamurových extrémistů. Po uši v té nejhorší morální špíně," napsal bývalý ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) na twitteru.

Na stejném médiu poznamenal místopředseda komunistů Jiří Dolejš, že Zeman SPD káral za jejich postoj vůči českých zahraničním vojenským misím a je proti vystoupení z Evropské unie. "Tak proč k nim lezl?" poznamenal Dolejš.

Jiří Pospíšil, europoslanec a nový předseda TOP 09, poznamenal, že Zeman býval státníkem, který přivedl Českou republiku do NATO a podporoval EU. "Dnes z něj zůstal politik plný zloby, hrající na nejnižší lidské pudy - strach, závist, nenávist. Vystupuje s Konvičkou, hledá podporu u voličů extremistických stran," uvedl na twitteru.

"Prezident, který sám sebe nazývá proevropským politikem, při svém projevu na sjezdu SPD "omylem" zapomene vyjmenovat konflikty, které rozpoutalo Rusko, několikrát urazí EU a taky kancléřku země, na které jsme ekonomicky závislí. To jeho evropanství je tam, kde Peroutkův článek," doplnila svého stranického šéfa místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.