Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ostrý vzkaz pro Hrad: Tajíte, kde berete peníze? Rozkryjte financování kampaně

Vratislav Mynář /SPOZ/
Vratislav Mynář /SPOZ/
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Jan Outlý, předseda Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, na svém blogu vysvětlil, že prezident Zeman by měl na svém transparentním účtu zveřejnit všechny dárce.

Politolog Jan Outlý je v poslední době terčem otázek ohledně financování kampaní jednotlivých kandidátů, zejména Miloše Zemana, v nadcházející prezidentské volbě. V nedávné kauze billboardů, které propagovaly znovuzvolení Miloše Zemana prezidentem republiky, se současná hlava státu distancovala od autorství respektive zadání této zakázky a poutači, ale přiznala, že nebude svým podporovatelům bránit se vyjadřovat v jeho prospěch. 

Nedávno ale vyšlo najevo, že zadavatelem těchto poutačů byl spolek Přátel Miloše Zemana z.s., ve kterém je předsedou představenstva hradní kancléř Vratislav Mynář. "Pan prezident vyslovil souhlas s touto aktivitou. Veškeré náklady, které souvisejí s touto záležitostí budou zaneseny do účetnictví volební kampaně," potvrdil pro server idnes.cz mluvčí prezidenta Ovčáček. To samé potvrdila i členka volební kampaně Barbora Filípková: "Pan Miloš Zeman samozřejmě částku za vylepení těchto billboardů zahrne do limitu volebních nákladů jako nefinanční plnění a zveřejní je v zákonném termínu.“

Podle Outlého bylo evidentní, že kampaň někdo vede. Bylo navíc jasné, že s vědomím Miloše Zemana. Proto musí náklady zveřejnit na transparentním účtu do půlnoci 8. ledna. Nyní se však politolog obává, že si Zeman vyloží zákon po svém a jako osobu, která za billboardovou kampaní stojí, uvede zmíněný spolek: "'Vtip' má pravděpodobně spočívat v tom, že Miloš Zeman ve stanoveném termínu zřejmě zveřejní spolek přátel sebe sama jako onu osobu, která za billboardovou kampaní stojí, aniž by byli uvedeni dárci, kteří poslali peníze tomuto spolku," píše Outlý na svém blogu.

Předseda úřadu rovněž dodává, že Martin Nejedlý, podnikatel a Zemanův blízký spolupracovník, je v kampani taktéž zainteresován. Nicméně i on odmítl dle Hospodářských novin financování kampaně rozkrýt. "Dva zaměstnanci organizační složky státu a poradce prezidenta se veřejně přihlásili k jednání, které je patrně legální, ale může vyvolat dojem účelového zacházení se zákonem. Tímto účelem je utajení skutečných finančních zdrojů podpory kandidáta, který je v době kampaně jednou z hlav výkonné moci. Kandidát Zeman, v jehož prospěch konají, se proti takovému jednání dle dostupných informací nijak neohradil a nevyzval spolek svých podporovatelů, aby dárce ještě v průběhu kampaně zveřejnil," vyjádřil na blogu své znepokojení Outlý.

Témata:  Miloš Zeman Vratislav Mynář EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy