Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko přijme pár desítek uprchlíků a bude klid, navrhl Zaorálek. Ale Luboši, spustil Hašek

Michal Hašek /ČSSD/
Michal Hašek /ČSSD/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha/Brno – Evropská komise se tento týden rozhodla zažalovat ČR, Polsko a Maďarsko, že migranty nechtějí přijímat. Končící šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) je přesvědčen, že stále je „půda pro dohodu". Česko by podle něj například mohlo přijmout několik migrantů. Jeho slova se ale nelíbí jeho stranickému kolegovi Michalu Haškovi.

Zaorálek se domnívá, že nějakou dohodu je poměrně hodně času, protože sepsání žaloby a rozhodnutí soudu zabere i několik let. Musí podle něj být nalezeno konkrétní řešení. Jako příklad uvedl, že komise může souhlasit s tím, když ČR přijme několik desítek migrantů. Podmínkou je podle Zaorálka to, že se najde konsenzuální řešení. Zdůraznil, že je to už starost příští vlády.

Jeho slova ale Haška zarazila. „Principy se jenom tak nehážou za hlavu, Luboši. Pokud ČR dlouhodobě (a správně) odmítala nesmyslný systém kvót,tak nerozumím rétorice 'tak přijmeme pár desítek a bude klid'. Nebude, protože tím skloníme hlavu a podrazíme své partnery z Visegradu,“ varuje bývalý jihomoravský hejtman na sociálních sítích.

Podle něj Evropská komise svým nesmyslným tvrdošíjným postojem v otázce nelegální migrace sama kope evropskému projektu hrob. „Jsem pro maximální pomoc lidem z konflikty zmítaných oblastí, ale u nich doma nebo na jejich kontinentech, třeba na územích kontrolovaných za tímto účelem OSN. Pomáhejte bezpečnostně, humanitárně, přispějme k obnově válkou poničených zemí a jejich infrastruktury, ale nepřipouštějme, aby k nám Brusel bez souhlasu našeho státu umisťoval nelegální migranty, kteří stejně nemají zájem o ČR, ale především o sousední Německo, které je pozvalo, včetně jeho sociálních dávek, o které jde přece hlavně a netvařme se, že je to jinak,“ dodává Hašek.

Témata:  Michal Hašek Lubomír Zaorálek uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy