Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výbor chce, aby byl Babišův spis k nahlédnutí i ve Sněmovně. Piráti mluví o obstrukcích

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Mandátový a imunitní výbor požádal policii, aby jeho členové mohli nahlížet do spisu v případu Čapí hnízdo přímo ve Sněmovně za přítomnosti vyšetřovatele.

Další schůze výboru, kam už by mohli přijít vysvětit svůj postoj ke kauze i premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš a místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek, by se mohla uskutečnit v lednu.

Nyní mohou členové výboru nahlížet do spisu na policii. Nový požadavek, aby tato možnost existovala i ve Sněmovně, pokládá za zbytečný člen výboru Jakub Michálek (Piráti). "Opravdu už to začíná zavánět obstrukcemi, aby se ta věc neprojednávala," řekl. Je podle něho nepředstavitelé, že Sněmovna bude rozhodovat o Babišově a Faltýnkově vydání ke stíhání až po hlasování o vyslovení důvěry Babišově kabinetu.

Také Miroslava Němcová (ODS) mluví o záměru, aby se o Babišovi a Faltýnkovi nerozhodovalo v nejbližší době. "Mám velké pochybnosti, zda to vůbec bude v lednu," řekla novinářům.

Předseda mandátového výboru Stanislav Grospič (KSČM) ale oponuje, že dnešní požadavek výboru jeho další jednání z hlediska času neovlivní.

Výbor má za úkol doporučit plénu Sněmovny, zda by mělo poslance vydat, nebo ne. Policie obvinila vedle Babiše a Faltýnka kvůli padesátimilionové dotaci na farmu Čapí hnízdo dalších devět lidí včetně manželky premiéra Moniky Babišové. Sněmovna musí o vydání poslanců rozhodovat znovu, protože obhájili v říjnových volbách mandát a nabyli imunitu v plném rozsahu.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Andrej Babiš Jaroslav Faltýnek Jakub Michálek (Pirátská strana)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy