Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sjezd krajní pravice v Praze: Wilderse musí hlídat policie, chystá se i demonstrace

Marine Le Penová, francouzská nacionalistická politička a právnička, od roku 2011 předsedkyně Národní fronty. Jde o dceru francouzského politika Jean Marie Le Pena.
Marine Le Penová, francouzská nacionalistická politička a právnička, od roku 2011 předsedkyně Národní fronty. Jde o dceru francouzského politika Jean Marie Le Pena.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Koncem týdne se v Praze setkají špičky evropské ultrapravice sdružené ve frakci Evropa národů a svobody (ENF). Setkání politiků s radikálními názory vnímá několik občanských iniciativ jako nebezpečné a připravují proti nim protesty.

S předsedou SPD Tomiem Okamurou se setkají mimo jiné kontroverzní nizozemský politik Geert Wilders a předsedkyně francouzské Národní fronty Marine Le Penová.

Podle programu konference, která má motto Za Evropu suverénních národů, mají její účastníci mluvit o budoucnosti Evropy. Le Penová, dcera zakladatele Národní fronty Jeana-Marie Le Pena, který například bagatelizoval nacistické plynové komory, už na pozvání Okamury Česko navštívila a promluvila i ve Sněmovně. Wilders proslul svou protiislámskou rétorikou, islámští radikálové požadují veřejně jeho smrt. Proto ho bude muset hlídat česká policie.

Některé krajně levicové a anarchistické skupiny na sociálních sítích a internetu vyzývají k protestu "proti politice strachu a vylučování". Zatím se chystají zúčastnit stovky lidí.

Účastníci konference budou přijíždět už v pátek, na který Iniciativa Ne rasismu, queer anarchistická skupina QAS, křesťansko-feministické ekumenické uskupení RFK a Socialistická solidarita svolávají demonstraci na Staré Město. V den konání konference plánují blokádu místa jejího konání na Chodově, která má začít už v 8:00 před Národním archivem. Na sobotní odpoledne pak svolává demonstraci iniciativa Proti projevům nenávisti, za níž stojí mimo jiné lidskoprávní aktivista Jan Cemper.

Levicové skupiny využívají setkání pravicových populistů k obecnější kritice režimů, které označují jako kapitalistické. Boom pravicového populismu je podle nich reakcí na krizi moderní společnosti, kterou způsobil neoliberalismus.

Pravicový populismus podle nich přitom není snadno rozčlenitelné a homogenní hnutí, jednotlivá uskupení se od sebe významně odlišují, některá jsou neoliberální, jiná sociální, některá jsou antisemitská a jiná ze sebe naopak dělají ochránce Židů před muslimskou zlovůlí, uvádí Iniciativa Ne rasismu. "Mají však jedno významné pojítko. K získání moci užívají strachu a nejistot vyvolaných krizí moderní společnosti," tvrdí.

Témata:  Tomio Okamura Marine Le Pen Praha Geert Wilders

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy