Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babišovi se trvalé kvóty v reformě azylového systému nelíbí

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) odmítl trvalý přerozdělovací mechanismus imigrantů mezi členskými zeměmi Evropské unie, jak je v navrhované reformě evropského azylového systému. Evropský výbor na návrh Jiřího Valenty (KSČM) doporučil, aby Babiš na konsensuálním hlasování všech členských států při projednávání reformy.

"Návrh Evropského parlamentu je nepřijatelný a my s ním nesouhlasíme. Trváme na tom, aby tam kvóty nebyly a uděláme pro to všechno," řekl Babiš. Některé části navrhované reformy takzvaného dublinského systému jsou ale podle něho pozitivní. Ve výboru se mluvilo zejména o zrychlení azylového řízení, což by zefektivnilo navracení odmítnutých žadatelů o azyl do domovských států.

Lubomír Volný (SPD) neuspěl s požadavkem, aby Babiš nesouhlasil s jakýmikoli návrhy změn azylového systému. Některá Volného vyjádření o nelegální imigraci vyvolala poměrně ostré reakce dalších členů Evropského výboru. "Nevěřme všemu, co si dává Tomio Okamura na facebook," prohlásil předseda výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL). Helena Langšádlová (TOP 09) mluvila o šíření dezinformací. Babiš usoudil, že se SPD zřejmě chystá na předčasné volby.

Ohledně rozhodnutí Evropské komise zažalovat Česko kvůli tomu, že se odmítlo podílet na jednorázovém přerozdělení žadatelů o azyl, chce Babiš napsat podrobnější dopis předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudeu Junckerovi.

Babiš ve výboru čelil mnoha dotazům poslanců, mluvil i o odchodu Velké Británie z EU, o myšlence společné evropské armády nebo o eurozóně. "Nechci vstupovat do eurozóny. Vidím pro nás více nevýhod než výhod. Eurozóna potřebuje reformu," zopakoval premiér své stanovisko z minulosti.

Babišova menšinová vláda ale, jak uvedl, opět předloží k ratifikaci fiskální pakt EU. Skutečnost, že nebyl přijat v minulém volebním období, premiér označil za rest. "Není důvod to neratifikovat," podotkl.

Armády členských států unie by měly podle něho prohlubovat spolupráci bez toho, že by se integrovaly. Při vyjednáváních o podmínkách odchodu Británie z unie se Česko bude podle Babiše snažit o to, aby brexit nedopadl na Čechy pracující v Británii a na obchod. "Škoda, že Velká Británie odchází, pro nás to byl tradiční velký spojenec," řekl.

Témata:  Andrej Babiš vláda EU

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy