Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Liberland má 150 tisíc občanů, chtějí do něj Severoafričané

Google začal zobrazovat Liberland na mapě.
Google začal zobrazovat Liberland na mapě.
Foto: Google Earth

Praha - Samozvaný stát Liberland má po necelých třech letech 150.000 občanů. Zájem o občanství projevilo téměř půl milionu lidí. Většina zemí světa Liberland neuznává, jeho představitelé se však snaží rozšiřovat zastoupení i kontakty s jinými zeměmi.

"Počet potencionálních občanů už máme vyšší než Malta nebo Island," zmínil dnes prezident Vít Jedlička státy, jejichž populace je nižší než počet žádostí o občanství Liberlandu. "K dnešnímu dni jsme občanství udělili přibližně 150.000 lidí," podotkl.

Dnes večer v Praze převezme liberlandské pasy dvacet lidí z České republiky. O občanství často žádají lidé ze severu Afriky. Podmínkou pro jeho udělení je podle Jedličky bezúhonnost nebo ochota ctít náboženství jiných lidí.

Jedlička oznámil, že za rok 2017 vzniklo 30 nových kanceláří a Liberland udržuje styky se stovkou zemí. "Mezi novými zástupci našeho státu najdeme lidi jako Rick Falkvinge, zakladatel pirátského hnutí, který zastupuje Liberland v Berlíně," uvedl.

"Letos Svobodná republika Liberland navázala strategické partnerství se státem Somaliland," zmínil Jedlička další mezinárodně neuznaný subjekt. O navázání diplomatických vztahů s Českou republikou Liberland podle Jedličky neusiluje.

Území v meandru Dunaje, na kterém byla 13. dubna 2015 vyhlášena Svobodná republika Liberland, není trvale osídlené. Lokalita je předmětem hraničního sporu mezi Srbskem a Chorvatskem. Experti na mezinárodní právo se shodují v tom, že Liberland vznikl na území, kde nejsou přesně vytyčené hranice, neznamená to ale, že nikomu nepatří.

Liberland nabízí podle Jedličky stát bez zbytečné byrokracie - stát, který bude svým občanům zajišťovat pouze bezpečnost, spravedlnost a diplomatické služby. Placení daní je dobrovolné. Stát má měnu nazvanou merit navázanou k dolaru v poměru 1:1 a vlastní aerolinie.

Témata:  Liberland Vít Jedlička

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy