Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Liberlandu míří statisíce lidí. Zájem o občanství je enormní

Zakladatel Liberlandu Vít Jedlička
Zakladatel Liberlandu Vít Jedlička
Foto: Reprofoto YouTube

Praha – Stále více lidí z celého světa má zájem o občanství Liberlandu, tedy vloni nově vzniklého státu mezi Srbskem a Chrovatskem. K dnešnímu dni jich je už přibližně 440 tisíc. Zakladatel Liberlandu chce už brzy začít osidlovat. Obyvatelé území o rozloze zhruba 7 kilometrů čtverečních by měli žít na hausbótech. Podrobnosti zjišťovala televize Prima.

13. dubna 2015, v den výročí narozenin prezidenta Thomase Jeffersona, autora amerického prohlášení nezávislosti, vyhlásili tři Češi na uzemí nikoho mezi Srbskem a Chorvatskem nový stát. Podle nich má být skutečně svobodný, proto dostal příznačný název Liberland. Zatím na jeho území nikdo nežije, to by se prý mělo brzy změnit.

„Bude první velká akce 28. tohoto měsíce, kdy tam vlastně budeme mít první loď stabilně delší dobu, ale od příštího roku tam budeme mít houseboaty, bude jich tam hodně. Se tam rozjedou svatby v Liberlandu, různé společenské události, chceme prostě aby tam trvale mohlo bydlet třeba dvě stě tři sta lidí na konci příštího léta," řekl televizi Prima Vít Jedlička, prezident a zakladatel Liberlandu.

Do Liberlandu se chce samozřejmě přestěhovat i jeho tři a třicetiletý prezident. Zatím má ale s pobytem na území své země trochu problém. Často totiž řeší konflikty s chorvatskou policií.

„Otázka je, co se stane, až bude stát Liberland plně mezinárodně uznán a začne se tam budovat. Podle mě se nám může stát, že se nám přihlásí třeba deset, dvacet milionů lidí a budem muset vybírat, kdo se může a kdo se nemůže stát rezidentem Liberlandu," řekl televizi Prima Vít Jedlička, prezident a zakladatel Liberlandu.

Podle jakého klíče by si prezident své spoluobčany vybíral, se můžeme v tuto chvíli jen domýšlet. Obývat svobodný stát Liberland by ale mělo mít možnost maximálně 120 tisíc vyvolených.

Témata:  Liberland Vít Jedlička Chorvatsko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy