Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezidentští kandidáti uvítali verdikt soudu o registraci

Michal Horáček
Michal Horáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha/Brno - Prezidentští kandidáti vesměs očekávali a uvítali rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který dnes odmítl stížnost na jejich registraci k volbám hlavy státu.

Ministerstvo vnitra se zatím nevyjádřilo ke kritice soudu, že jeho výklad zákona byl nesprávný a že poslanec či senátor bude moci napříště podpořit jen jednoho z uchazečů o prezidentské křeslo.

"Je třeba respektovat rozhodnutí soudu. Do příštích voleb bych byl ale rád, aby se právníci včas shodli na pravidlech, která zajistí, aby k takové situaci už nedošlo," komentoval soudní verdikt bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš. Stejně jako podnikatel Michal Horáček a prezident Miloš Zeman kandiduje na základě občanské nominace na rozdíl od zbývajících šesti adeptů.

Diplomat Pavel Fischer ocenil, že soud rozhodl rychle. "To, co občan dneska potřebuje slyšet, je jistota, že volba proběhne podle jasných pravidel, to cítím jako klíčovou věc," řekl ČTK. Fischera na prezidenta nominovalo 17 senátorů, jeho registrace ale na rozdíl od ostatních parlamentních nominantů zpochybněna nebyla.

"Pan doktor Hilšer je spokojen s výsledkem soudu. Soud dopadl tak, jak očekával," uvedl na dotaz ČTK Tomáš Nakládal ze štábu lékaře Marka Hilšera. Poukázal na to, že Hilšer měl potřebný počet podpisů deseti senátorů, kteří podepsali petici pouze jemu. Hilšera nominovalo celkem 11 senátorů, z nichž lidovec František Bradáč (KDU-ČSL) je podepsán i pod nominací bývalého premiéra a předsedy ODS Mirka Topolánka spolu s devíti dalšími senátory.

Bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek (ODA) získal a předložil nominaci s poslaneckými podpisy jako první, uvedl jeho mluvčí Vladimír Šulc. Není chybou Kulhánkova týmu, pokud státní správa zákon nevyložila správně. Kulhánka podpořilo 24 poslanců, potřeba jich bylo nejméně 20. "Navíc jsem získával podpisy v dobré víře, že se někteří nepodepíší dvakrát," řekl dnes Kulhánek při debatě osmi kandidátů na Právnické fakultě Masarykovy univerzity.

Témata:  prezident ČR Jiří Drahoš Michal Horáček Marek Hilšer

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy