Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prioritami nového ministra průmyslu Hünera budou energetická politika a těžba surovin

Prezident Miloš Zeman jmenoval novou vládu premiéra Andreje Babiše
Prezident Miloš Zeman jmenoval novou vládu premiéra Andreje Babiše
Foto: Jan Nebřenský / INCORP images

Praha - Prioritami nového ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera budou energetická politika, odstraňování ekologických škod a nakládání s nerostnými surovinami s maximální výnosností pro stát.

Premiér Andrej Babiš (ANO) pak očekává od nového ministra, že provede analýzu ohledně zásob a možné těžby lithia v České republice. Lithium se stalo jedním z předvolebních témat. Kritika se snesla zejména na Hünerova předchůdce Jiřího Havlíčka (ČSSD) kvůli tomu, že podepsal memorandum s australskými těžaři, a na sociální demokracii jako takovou. Záležitostí se mimořádně zabývala jen několik dní před volbami i Sněmovna.

Ministerstvo musí podle premiéra rovněž řešit nedostatek pracovních sil v ekonomice. Babiš doufá, že ustane dlouhodobá rivalita mezi ministerstvy průmyslu a financí.

"Historicky vždy byla nějaká rivalita mezi ministerstvy průmyslu a financí, sám jsem ji zažil. V rámci naší menšinové vlády je určitě šance, že problémy vyřešíme pozitivně a v týmu," uvedl Babiš. V této souvisloti se zmínil o rozdílných názorech na fungování EGAP, České exportní banky nebo Českomoravské záruční a rozvojové banky. V minulém koaličním kabinetu spadalo ministerstvo financí pod hnutí ANO, zatímco ministerstvo průmyslu spravovali sociální demokraté.

Nový ministr uvedl, že by chtěl také dále snižovat byrokratickou zátěž, především pro malé a střední podnikatele.

Témata:  vláda Tomáš Hüner Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy