Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Recidivista fintou podváděl seniory, pak je okradl. Soud mu potvrdil trest

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Olomouc - Vrchní soud v Olomouci potvrdil deset let vězení pro Marka Krumpocha (40), který okrádal seniory v Moravskoslezském kraji. Dohromady šlo o 11 případů. Muž nabízel důchodcům umístění reklamních poutačů na ploty u jejich nemovitostí. Ve dvou případech použil násilí.

Muži původně hrozilo pět až 12 let. Podle soudu je uložený trest zcela na místě. Poukázal přitom i na jeho předchozí trestnou činnost obdobného charakteru. Muž byl v minulosti již patnáctkrát odsouzen. "Je jasné, že jeho připravenost stupňovat trestnou činnost vůči starým osobám jednoznačně posiluje. Není tady co řešit. Je potřeba před takovými pachateli chránit," uvedl předseda senátu Vladimír Štefan.

Soud poukázal na řadu přitěžujících okolností, mezi nimi četnost případů, počet trestných činů i vysoký věk obětí. Obhajoba žádala trest v maximální výši sedmi let a čtyř měsíců.

Podle žalobce je však trest zcela na místě. "Jde o velmi závažné protiprávní jednání. Vstupoval do bytů, kde okrádal osoby převyšující 70 let; nejstaršímu bylo dokonce 92 let. Ve dvou případech se dopustil i násilí, které mělo charakter loupeže a oběma poškozeným způsobil těžkou újmu," uvedl státní zástupce Ladislav Hruban.

Krumpoch seniory okrádal s komplicem, který byl už dříve odsouzen k sedmi a půl roku odnětí svobody. Krumpoch se k soudu dostal později, neboť se skrýval. Jejich trestná činnost se odehrávala v letech 2015 a 2016 podle stejného vzoru. Starší lidi, kteří bydleli v rodinných domech, oslovili s nabídkou umístění reklamních poutačů na jejich pozemek nebo dům a nabídli jim uzavření smlouvy s tím, že za umístění reklamy vyplatí první zálohu. Okradení či oloupení pak Krumpocha pozvali domů, kde jim měl předat peníze. On je vždycky požádal, aby mu rozměnili, a jakmile vytáhli peníze, vytrhl jim je z ruky a utekl.

Témata:  krádeže soudy senioři

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy