Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rána pro Babiše? Ústavní soud zrušil část zákona o EET

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Brno - Ústavní soud (ÚS) škrtl několik paragrafů zákona o elektronické evidenci tržeb (EET). S návrhem na zrušení celé normy pravicoví poslanci neuspěli. ÚS zasáhl také do úpravy identifikačních údajů na účtence.

EET podle soudu obecně sleduje legitimní cíl. Jde o účinný výběr daní a narovnání podnikatelského prostředí. Proto ÚS rušil jen některá ustanovení.

Důvodem k úplnému zrušení normy se nestalo ani předčasné ukončení rozpravy při jejím schvalování. Bylo to sice v rozporu s jednacím řádem Sněmovny, nicméně opozice měla před tím dost prostoru uplatnit své názory, plyne z nálezu ÚS.

Podnět k ÚS podala ještě v minulém volebním období skupina pravicových poslanců. Uspěli například s návrhem na zrušení ustanovení, jež prý způsobovala potíže u bezhotovostních plateb a v činnosti internetových obchodů.

Ústavní soud zasáhl také do úpravy identifikačních údajů na účtence. Pravici vadilo, že se tam u fyzických podnikajících osob objevuje i rodné číslo.

Témata:  Ústavní soud ČR elektronická evidence tržeb účtenky

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy