reklama

O odmítnutí jeho kandidatury požádají Starostové i hnutí ANO a SPD. "Od pana Ondráčka jsme neslyšeli jedinkrát jakoukoli větu o tom, že to považoval za životní chybu a že ho to mrzí. Že prostě není rozumné mlátit lidi obuškem v době, kdy tady vládne totalita," řekl místopředseda STAN Vít Rakušan.

Komunisté podle něj navíc vnímají Ondráčkovo počínání v roce 1989 jako "téměř hrdinské". "Pokud mají komunisté takový přístup, tak prostě nemohou počítat s naší podporou," doplnil.

Ondráčka nebude podporovat ani ČSSD. "Podporovat někoho, kdo se v rámci Palachova týdne podílel na potírání demonstrací, by nebylo úplně rozumné. Je to určitě v rozporu s demokratickými principy po roce 1989," řekl předseda poslaneckého klubu sociální demokracie Jan Chvojka.

Starostové také zopakovali své návrhy na úpravu rozpočtu, zejména zvýšení peněz na platy učitelů o 15,6 miliardy korun. STAN také podpoří návrhy ostatních stran na zvýšení peněz na sociální služby. Naopak bude hlasovat proti návrhu ANO, který navrhuje přidat takzvanému agropotravinářskému komplexu jednu miliardu korun, o kterou by se snížila podpora venkova.