Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sever Čech čeká sněhová kalamita. Raději nevyjíždějte, radí policie

Silničáři - posypový vůz
Silničáři - posypový vůz
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Liberec - Sever Čech dnes dostal pořádnou zimní nadílku. Sněžení komplikuje dopravu v Libereckém kraji. Příjezdy do větších měst i průmyslových zón blokují kolony automobilů a uvízlých kamionů.

Místy napadlo i více než deset centimetrů sněhu. I na hlavních tazích leží rozbředlá vrstva sněhu. Problémy mají hlavně kamiony ve stoupáních na silnici 9 na Rumburk a na silnici 13 v Kamenickém Šenově. Pro nákladní vozy nad 3,5 tuny je už druhý den uzavřena silnice 10 z Tanvaldu do Harrachova a do Polska.

Šestnáctikilometrový úsek trasy do Polska se v posledních letech pro nákladní auta s výjimkou autobusů uzavírá při každém silnějším sněžení. K zablokování dopravy tam totiž stačí jediný kamion uvízlý v kopci. "Autobusy a osobní auta tam mohou bez omezení, apelujeme ale na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili k cestě do Polska alternativní trasu přes Hrádek nad Nisou a nepokoušeli se projet uzavřeným úsekem," sdělil Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má zimní údržbu silnic v Libereckém kraji na starost.

Od rána policie vyjížděla už k více než dvěma desítkám dopravních nehod. Nejvážnější nehoda se stala na Českolipsku, kde se na silnici na Bělou pod Bezdězem srazil autobus s osobním autem. Jeho řidička byla těžce zraněna.

Podle informací z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by mělo sněžení postupně ustávat a obloha by se měla vyjasňovat.

Předpověď na sobotu (00-24):Převážně oblačno, místy občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, četnější na horách, informuje chmi.cz. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty 0 až +4 °C. Mírný západní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Převážně oblačno, místy občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C. Mírný západní a severozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Témata:  Liberecký kraj sněžení doprava

Aktuálně se děje

8. května 2024 20:32

Putinův mluvčí nechce přiznat, že za pokusem o vraždu Zelenského stojí FSB

Kreml uvedl, že nemá žádné prohlášení k ukrajinským tvrzením, že Kyjev překazil plán ruské Federální bezpečnostní služby (FSB) provést atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy