Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vojáci ČR se dočkali ocenění v zahraničí. Pomocí dronu překazili útok teroristů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Army.cz

Praha - Náčelník generálního štábu Josef Bečvář a další představitelé armády či ministerstva obrany dnes v Praze na Vítkově předávali ocenění vojákům, kteřá se vrátili ze zahraničních misí. Například v Afghánistánu působila jednotka sedmi vojáků, kteří měli na starosti obsluhu dronů ScanEagle.

V Afghánistánu vojáci sloužili na českém velitelství, v jednotce používající bezpilotníky ScanEagle, v polním chirurgickém týmu i v jednotce Vojenské policie Kamba. Vyznamenáni byli také příslušníci operačního velitelství mise Evropské unie EUFOR Althea na území Bosny a Hercegoviny a vojáci letecké jednotky, která působila s letouny CASA na Sinajském poloostrově.

Vojenští policisté, kteří se vrátili z Afghánistánu, vystřídali kolegy z 601. skupiny speciálních sil při střežení českého velvyslanectví v Kábulu. "Byla to logická volba, protože úkoly podobného rázu plníme na území České republiky nebo případně v jiných zahraničních operacích, takže jsme pro to měli dostatečnou kvalifikaci," řekl k výměně velitel jednotky vojenské policie major Petr Kadlec.

Jejich úkolem bylo střežit ambasádu před případným útokem a zároveň zajišťovat ochranu velvyslance a ostatních příslušníků diplomatické mise, pokud opouštěli zastupitelský úřad. "Takže denně jsme se pohybovali po Kábulu a denně jsme střežili nepřetržitě objekt české ambasády," řekl.

Ochranu velvyslanectví i doprovod důležitých osob v kábulském provozu Kadlec označil za stejně důležité. "Nicméně těžší je samozřejmě jezdit v tom prostoru Kábulu. Protože kromě každodenních hrozeb je to naprosto odlišné prostředí, které se také odráží v kultuře dopravy," řekl.

Jednotka k obsluze dronů ScanEagle měla zajistit vzdušný průzkum pro české i koaliční jednotky, které vyjížděly mimo střeženou základnu. "To znamená, že když se formovaly pro výjezd, my jsme jim proletěli celou trasu," popsal ČTK akci velitel jednotky Lukáš R. Bezpilotní letoun poté jednotku doprovázel po celou dobu, co byla mimo základnu. Podařilo se tak například překazit chystaný útok. Jeden z operátorů si podle Lukáře R. všiml podezřelé činnosti tří lidí. Následně bylo na daném místě nalezeno odpalovací zařízení. Operátoři také pomocí dronů pozorovali vytypované objekty, křižovatky nebo silnice včetně jejich kvality a sjízdnosti.

Čeští vojáci jsou podle Lukáše R. s drony z USA spokojeni. "Odvádějí perfektní práci," poznamenal. Vypořádat se podle jeho slov museli jen s povětrnostními podmínkami, tedy třeba nárazy větru či prašností.

Témata:  Armáda České Republiky Josef Bečvář Afghanistán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy