Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kandidátům na prezidenta by ke jmenování soudců stačily zákonné požadavky

Marek Hilšer
Marek Hilšer
Foto: Facebook

Praha - Prezidentští kandidáti by při jmenování navržených soudců neměli jiné než zákonem stanovené nároky. Vyplývá to z odpovědí uchazečů o funkci prezidenta na anketu ČTK.

Současný prezident Miloš Zeman na otázku neodpověděl. Prezident jmenuje soudce na základě návrhu, který mu předkládá ministerstvo spravedlnosti.

Bývalý český velvyslanec ve Francii Pavel Fischer poznamenal, že zákon mluví jasně. "Není třeba stanovovat žádné další podmínky. V ojedinělých případech bych samozřejmě o věci jednal s ministrem spravedlnosti," uvedl. Někdejší ministerský předseda Mirek Topolánek chce v případě zvolení při jmenování soudců postupovat striktně podle zákona, tuto prezidentskou pravomoc ale pokládá za trochu formální. "Je sice výlučná, ale zodpovědnost za výběr je na ministerstvu spravedlnosti a prezident by do tohoto procesu neměl vnášet své vlastní představy," poznamenal.

Podobný názor má lékař a aktivista Marek Hilšer, který podotkl, že prezident se musí vůči státu a justici chovat předvídatelně. "Nesmí si svévolně volit svá kritéria výběru běžných soudců. Proto nebudu jiná než zákonem stanovená kritéria požadovat," sdělil ČTK.

Bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš chápe v tomto případě úlohu prezidenta jako vykonavatele role dané ústavou, v rámci které je třeba mimo jiné přihlížet k aktuálním potřebám ministerstva spravedlnosti. "Právě v jeho kompetenci vidím určité rezervy kvalitnějšího a transparentnějšího procesu výběru vhodných kandidátů na tuto funkci," uvedl. Dodal, že obecně by doporučil spíše posílit samosprávu v soudnictví.

Petr Hannig, hudebník a šéf strany Rozumní, by se jako prezident striktně řídil při jmenování soudců zákonem. Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek poznamenal, že neexistují jiné než zákonem stanovené nároky. "Pokud bych měl k navrhovaným kandidátům výhrady, budu to diskutovat s navrhovateli," dodal.

Témata:  soudy prezident ČR Petr Hannig Vratislav Kulhánek Pavel Fischer Marek Hilšer

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.