Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová vláda chce řešit trh s nemovitostmi, cestovní ruch přejde pod kulturu

Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Do úřadu ministryně pro místní rozvoj byla dnes uvedena Klára Dostálová (za ANO). Resort by měl dle premiéra Andreje Babiše připravovat nový stavební zákon, řešit dostupnost bydlení a pracovat na změně kompetenčního zákona.

"Staví se u nás málo bytů, je třeba se zamyslet nad tím, jak motivovat samosprávu, aby se více stavělo a bydlení bylo dostupnější," uvedl Babiš poté, co se na ministerstvu setkal s Dostálovou i její předchůdkyní Karlou Šlechtovou (za ANO), která je od minulé středy ministryní obrany.

Premiér označil za podstatnou také přípravu nového stavebního zákona, jehož tvorbu je nutné koordinovat s pracemi ministerstva dopravy na zákonu o liniových stavbách. "Intenzivně komunikujeme s ministerstvem dopravy o urychlení výstavby, abychom investice realizovali co nejrychleji," uvedla Dostálová.

Z MMR by se podle nového kabinetu mělo stát ministerstvo veřejného investování, mělo by přijít o agendu cestovního ruchu, kterou má převzít ministerstvo kultury. "Perspektivně chceme cestovní ruch převést na ministerstvo kultury, protože si myslíme, že to k sobě patří. A také chceme řešit zahraniční službu. Ministerstvo pro místní rozvoj má ve světě 21 kanceláří agentury CzechTourism. A v minulosti jsme se domlouvali s ministerstvem zahraničí, jestli zástupci agentury mohou sedět na velvyslanectví nebo ne. Což byl klasický resortismus," řekl dále Babiš.

Také sídlo MMR by podle něj v budoucnu mohlo sloužit jiným účelům. "Už máme na to jasný projekt, jak se domluvíme a jakým účelům by mohla tahle budova potom lépe být využita než jako kanceláře," uvedl Babiš.

Premiér se chce v nejbližší době seznámit s čerpáním evropských peněz jednotlivými ministerstvy. Podle něj by to mělo být na jednání vlády 11. ledna. "Čerpání je samozřejmě velice důležité pro státní rozpočet v příštím roce. Budu chtít detailně vědět, co se čerpá, co se nečerpá a proč se to nečerpá," dodal Babiš.

Před předáváním agendy cestovního ruchu ministerstvu kultury chce ministryně dokončit hlavně novelu zákona o místních poplatcích, na které již MMR začalo pracovat. "Chceme tím do cestovního ruchu dostat co nejvíce peněz. A důležitá je samozřejmě také bytová výstavba. Mezi prvními zákony, které budeme předkládat, je pomoc v bytové nouzi," podotkla ministryně.

Témata:  Ministerstvo pro místní rozvoj Andrej Babiš vláda

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy