Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politici? Více Češi věří i youtuberům a celebritám, zjistil průzkum

Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Do říjnového šetření zahrnulo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) sadu otázek, ve kterých respondenti posuzovali svoji důvěru ke skupinám lidí vyjadřujících se k veřejným otázkám. Nejprve hodnotili, zda se jejich rozhodnutí řídí spíše názory odborníků nebo obyčejných lidí. V následující otázce pak uváděli, nakolik důvěřují některým konkrétním skupinám lidí vyjadřujících se k situaci v České republice.

Zatímco názorům vědců ve veřejných otázkách důvěřuje 81 procent lidí, důvěru ve vyjádření tuzemských politiků má jen 16 procent Čechů. I youtubeři a blogeři, tedy lidé vyjadřující své názory přes videa a články na internetu, mají o něco větší důvěru veřejnosti, a to 17 procent.

Obecně se Češi více rozhodují na základě názorů odborníků. To, že je lepší, spoléhat se spíše na názory odborníků než obyčejných lidí, si myslí 30 procent dotázaných. Opačný názor má 26 procent Čechů. Dalších 36 procent lidí se nekloní ani na jednu stranu.

V porovnání s minulým šetřením ze září 2016 o šest procentních bodů klesl podíl těch, kteří spoléhají na názory obyčejných lidí, a naopak o tři procentní body vzrostl podíl těch, kteří považují za lepší spoléhat se na názory odborníků. Zatímco v loňském šetření ve veřejnosti mírně převládl názor, že je lepší dát na názory obyčejných lidí (o 5 procentních bodů), nyní mírně převažuje mínění, že je lepší spolehnout se na názory odborníků (o 4 procentní body), uvedl soc.cas.cz.

Více než českým politikům věří dotázaní zahraničním politikům nebo představitelům Evropské unie, kterým důvěru vyjádřila asi pětina lidí. Novinářům či církevním představitelům věří čtvrtina Čechů a zástupcům známých firem nebo neziskových organizací téměř třetina. Představitelé mezinárodních organizací, jako je třeba OSN, mají důvěru dvou pětin lidí podobně jako známí herci a zpěváci.

K nejdůvěryhodnějším skupinám se řadí vedle vědců sportovci, centrální bankéři a ekonomičtí analytici. Známí sportovci a představitelé České národní banky mají důvěru zhruba poloviny Čechů a analytici tří pětin lidí.

Témata:  průzkumy Češi politici

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy