Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podnikatel Vinkler zůstane ve vazební věznici, neuspěl se stížností

Ústavní soud ČR
Ústavní soud ČR
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Milan Vinkler neuspěl s ústavní stížností. Podnikatel se do vazby dostal loni v prosinci. Spolu se skupinou více než 20 lidí ho policisté podezřívali z krácení daní a účasti na zločinecké skupině. Trestná činnost měla spočívat v komplikovaných transakcích s reklamními právy přes řetězec firem.

Vinkler si stěžoval na prodloužení vazby. O dalším trvání vazby letos v dubnu a červnu rozhodovaly Okresní a Krajský soud v Ostravě. "Stěžovatelovo tvrzení o použití vazby jako nátlakového opatření zůstává pak zcela v rovině spekulací," stojí v usnesení ÚS, které je dostupné v soudní databázi.

Soudy rozhodly o vazbě především kvůli obavám z Vinklerova útěku, přičemž usnesení ÚS zmiňuje některé významné okolnosti. Vinkler pobýval několik let ve Francii, má tři záznamy v rejstříku trestů, byl ve zkušební lhůtě.

Ústavní soudci se uvalením vazby zabývali i letos v létě. Tehdy konstatovali, že Krajský soud v Ostravě porušil Vinklerova práva, když neveřejně rozhodl o jeho stížnosti proti vazbě a osobně jej nevyslechl. Tehdejší rozhodnutí ÚS však Vinklerovi na svobodu nepomohlo. Podle aktuálního usnesení je stále v ostravské vazební věznici.

Vinkler stál v roce 1991 u zrodu Správy prvního privatizačního fondu, z níž se později vyvinula skupina PPF ovládaná Petrem Kellnerem. Vinkler se však brzy vydal vlastní cestou. Měl problémy se zákonem. Nejprve byl souzen za podvodné obchody s lihem a v roce 2014 jej teplický soud potrestal čtyřmi roky vězení za nedovolené ozbrojování a padělání dokladů. Po odpykání poloviny trestu se dostal podmínečně na svobodu.

Témata:  Ústavní soud ČR vazba krácení daní

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy