Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko vyšle do těchto tří zemí výrazně víc vojáků

Národní památník na Vítkově - pietní akt u příležitosti oslav 70. výročí konce druhé světové války
Národní památník na Vítkově - pietní akt u příležitosti oslav 70. výročí konce druhé světové války
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Česká armáda má nyní na zahraničních misích asi 400 vojáků. Příští rok by se jejich počet mohl výrazně zvýšit na více než 1000. V Afghánistánu by mohlo být více vojenských instruktorů či důstojníků do štábu. Do Mali by se mohla vydat strážní četa či rota a do Iráku například specialisté na výcvik.

K dosavadním misím přibude účast na aliančním posílení přítomnosti na východním křídle NATO. V jeho rámci česká armáda vyšle do Litvy mechanizovanou rotu v počtu řádově 200 vojáků, působit budou v bojovém uskupení, které sestavuje Německo. Do Lotyšska pod kanadské velení vyjede minometná četa o velikosti do 40 vojáků. Vyslání jednotek již schválil v létě Parlament, do Pobaltí by mohly odjet v návaznosti na harmonogram střídání jednotek v polovině příštího roku.

Česko by zároveň mohlo vyjít vstříc spojencům a rozšířit své působení v misích v Afghánistánu, Iráku nebo v Mali. Náčelník generálního štábu Josef Bečvář poznamenal, že armáda má návrhy připravené, rozhodnout o nich ale budou muset politici.

V afghánské misi v současné době působí kolem 250 vojáků, největší jednotka hlídá spojeneckou základnu Bagrám. Podle vyjádření bývalého ministra obrany Martina Stropnického (ANO) by česká armáda mohla do země vyslat o několik desítek vojáků více. "Hovoříme o tom, že chceme posílit roli mentorskou, protože ze strany aliance i našich afghánských partnerů jsou požadavky na dohled nad výcvikem afghánských jednotek," poznamenal Bečvář. Vysláni by také mohli být instruktoři zaměřující se na chemickou ochranu a důstojníci, kteří by působili ve vedení mise.

Více vojáků by se také mohlo vydat do Iráku, kde v současné době působí vojenští policisté a letecký poradní tým. Úvahy o vyslání jsou dle Bečváře opět směřovány zejména do oblasti výcviku iráckých jednotek v různých oblastech. Navýšena by mohla být třeba jednotka Vojenské policie nebo by mohli být vysláni ženijní instruktoři.

V případě Mali, kde se čeští vojáci podílejí na výcviku maliských jednotek a na ochraně velitelství mise EU, podle Bečváře do úvahy připadá vyslání strážní čety nebo roty, která by posílila ochranné kapacity mise Evropské unie.

Témata:  Armáda České Republiky Josef Bečvář Afghanistán

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy