Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezidentské volby ještě nebyly a už můžou být neplatné? Kvůli podpisům může nastat pořádný zmatek

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo vnitra se neobává, že by soudy zrušily výsledky prezidentských voleb, pokud do druhého kola postoupí kandidát, jehož podpisy pod registrační listinou od zákonodárců se shodují s podpisy pro jiného kandidáta.

Nejvyšší správní soud (NSS) minulý týden potvrdil, že se v lednových volbách o prezidentskou funkci utká všech devět uchazečů zaregistrovaných ministerstvem vnitra. Odmítl podnět Terezie Holovské, která zpochybnila pětici kandidátů s vícenásobnými podpisy. Soud ale zároveň zkritizoval ministerstvo vnitra za nesprávný právní názor a konstatoval, že každý poslanec či senátor může napříště podpořit jen jednoho kandidáta, který se bude ucházet o politickou podporu.

Deník MfD dnes uvedl, že u soudu může platnost voleb po jejich skončení zpochybnit také jakýkoliv volič. Náměstek ministra pro legislativu Petr Mlsna však namítl, že již u soudu nebudou moct argumentovat tím, že někteří kandidáti získali podpisy stejného poslance či senátora. Vysvětlil, že registrační řízení je ukončené a kandidáti do prezidentských voleb byli řádně zaregistrováni.

Holovská se ještě může obrátit na Ústavní soud. Mlsna však nepředpokládá, že by se nějak rozhodnutí změnilo, jelikož byla její stížnost odmítnuta z formálních důvodů. Podnikatelka a bývalá místostarostka Prahy 8 Holovská chtěla sama kandidovat a vnitro ji nezaregistrovalo kvůli nesplněným podmínkám. Důvodem odmítnutí podnětu Holovské bylo to, že se sama nedomáhala u soudu vlastní registrace pro prezidentskou volbu - pouze zpochybnila pětici jiných uchazečů.

Problém s vícenásobnými podpisy pod registrační kandidátkou se týká Petra Hanniga, Marka Hilšera, Jiřího Hynka, Vratislava Kulhánka a Mirka Topolánka.

Témata:  Ministerstvo vnitra České republiky Nejvyšší správní soud (NSS) EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy