Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalé vládní strany se shodly přidat 3,3 miliard na sociální služby

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - ANO, ČSSD a KDU-ČSL se dohodly na přidání 3,3 miliardy korun na sociální služby. Těsně před hlasováním o úpravách státního rozpočtu to ČTK a České televizi řekla místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová.

Bez zvýšení prostředků na sociální služby nejméně o tři miliardy korun nechtěli lidovci a ČSSD podpořit rozpočet jako celek.

"Je to kompromis, ale jsme spokojeni, že to je víc než ona jedna miliarda korun, se kterou hnutí ANO dnes přišlo na vyjednávání. Věříme, že pokud pozměňovací návrh ve výši 3,3 miliardy korun projde, můžeme s klidným srdcem podpořit státní rozpočet jako celek," řekla Valachová. Dohoda podle ní vznikla na půdorysu minulé vládní koalice, která má v současné Sněmovně celkem 103 poslanců.

"Rozpočet pro příští rok podpoříme jako celek jedině, pokud bude schváleno navýšení rozpočtu pro sociální služby alespoň o více jak tři miliardy korun. Jinak by v příštím roce většina poskytovatelů sociálních služeb v ČR měla existenční problémy," uvedl na twitteru místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Také sociální demokraté varovali před kolapsem sociálních služeb v regionech. Pokud by se peníze nenašly, hrozil by podle nich výrazný odchod pracovníků sociálních služeb, protože by jim kraje nemohly vyplácet mzdy.

Témata:  Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM) KDU-ČSL

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Čeští hokejisté zdolali na úvod MS Finy 1:0 po nájezdech, rozhodl Kaše

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.