Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci dostanou na výbavu o 68 milionů korun více, schválil rozpočtový výbor

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Rozpočtový výbor tento týden schválil návrh, podle kterého by Poslanecká sněmovna měla mít ve svém rozpočtu v příštím roce zhruba o 68 milionů korun víc než letos.

"Vyšší výdaje souvisí hlavně se sněmovními volbami v příštím roce, protože bude třeba vybavit nově zvolené poslance," sdělil předseda výboru Václav Votava (ČSSD).

Částka 23,7 milionu korun má sloužit například na pořízení notebooků, tiskáren, softwaru a zajištění technické podpory i na vymalování a obnovu nábytku. Dalších 12,4 milionu je určeno například na obnovu serverů či zastřešení nádvoří v paláci, který přiléhá k Malostranskému náměstí.

Rozpočtový výbor projednával návrhy rozpočtů šesti nezávislých kapitol, jak je podle zákona v jeho pravomoci. Jde kromě Sněmovny o Senát, Hrad, ombudsmana, Ústavní soud a Nejvyšší kontrolní úřad. Ministerstvo financí tyto schválené návrhy posléze zapracuje do návrhu celého státního rozpočtu, který musí do konce září předložit poslancům.

Rozpočtový výbor téměř všechny návrhy rozpočtů uvedených kapitol schválil. Výjimkou byl pouze rozpočet Nejvyššího kontrolního úřadu, jehož projednávání výbor přerušil. Důvodem je spor mezi poslanci a ministerstvem financí ohledně uvolnění peněz na stavbu nového sídla úřadu.

Výbor schválil i návrh rozpočtu Senátu, který bude mít téměř 550 milionů korun. Je to proti letošku asi o devět milionů méně.

Kancelář prezidenta republiky by měla mít v rozpočtu téměř 429 milionů korun. Jdou na provoz nejen samotné prezidentské kanceláře, ale i Správy pražského hradu a Lesní správy Lány. Proti letošku jde o částku asi o 30 milionů nižší. Poslanci přesto zvýšili původní sumu, kterou navrhlo ministerstvo financí. Přidali prezidentské kanceláři osm milionů na rekonstrukci bytového domu v Lánech a dalších 16 milionů na přesun technologie trafostanice na Hradě.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky rozpočet Pražský Hrad

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.