Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Plošné šmírování Čechů? To musí přestat, řekli Piráti a podali ústavní stížnost

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: GOPAS

Praha - Piráti podali k Ústavnímu soudu návrh na zrušení paragrafů několika zákonů, které umožňují plošné sledování lidí na komunikačních sítích. Jde například o uchovávání dat o tom, na jaká čísla lidé volají a posílají textové zprávy, z jakého zařízení se připojují k internetu a na jak dlouho a kdy a komu posílají e-maily.

Návrh podepsalo 58 poslanců ze šesti stran, řekl dnes novinářům poslanec Mikuláš Ferjenčík. Podle Pirátů sběr dat o tom, komu lidé volají a kdy se připojují na internet, nemá výrazný vliv na objasňování kriminality, praxe. "Věříme, že ústavní soud ten princip zruší," řekl Ferjenčík.

Právník Jan Vobořil ze společnosti IuRe, který podání k Ústavnímu soudu vypracoval, novinářům řekl, že loni podle údajů Českého telekomunikačního úřadu podala policie žádost o uchovaná data z mobilních telefonů ve 470.000 případů.

"Co se týče změny v objasněnosti kriminality, žádný velký pohyb tam nebyl. Zjevně policie je schopná objasňovat trestné činy na stejné úrovni, aniž by tato data měla k dispozici," řekl.

Vobořil také upozornil, že Evropský soudní dvůr v minulosti rozhodl, že státy nemají právo plošně uchovávat data o uživatelích komunikačních sítí. Česká praxe je tak podle něj v rozporu s evropským právem.

Témata:  Česká pirátská strana Mikuláš Ferjenčík Ústavní soud ČR

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy