Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman dostal na volební účet dva miliony od zbrojaře Strnada

Miloš Zeman zahájil na Akademii řemesel Praha školní rok
Miloš Zeman zahájil na Akademii řemesel Praha školní rok
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman dostal na volební účet dar dva miliony korun od firmy DAKO-CZ. Ta patří do holdingu Czechoslovak Group zbrojaře Jaroslava Strnada. Zeman se zúčastnil v lednu 2015 otevření nové montážní a expediční haly, kterou DAKO-CZ otevřela.

Na účet částka Zemanovi přišla dnes, k dispozici tak má 2,5 milionu korun. Zeman tvrdí, že kampaň za své znovuzvolení nepovede. Jeho kandidaturu ale podporují například billboardy, které zaplatilo sdružení jeho přátel, nebo letáky.

ČTK oslovila mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka, zda Zeman dar přijme, když kampaň nechce vést. Ovčáček odpověděl, že "takovou záležitost neřeší".

Na dar upozornil server Aktuálně.cz, podle kterého firma DAKO-CZ patří zbrojaři Jaroslavu Strnadovi a slovenskému podnikateli ruského původu Alexeji Beljajevovi. Společnost také v minulosti patřila mezi štědré sponzory Strany práv občanů (SPO), kterou Zeman založil. V roce 2014 firma SPO darovala milion korun.

Podnikatel Strnad je také například většinovým vlastníkem automobilky Tatra nebo majitelem firmy Excalibur Army, která prodává vojenskou techniku. Zeman opakovaně české zbrojaře a vývoz jejich výrobků podporoval.

Témata:  Miloš Zeman prezidentská kampaň

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy