Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku bude dál platit 1. stupeň ohrožení terorismem, situace by se zhoršovat neměla

Policie ČR
Policie ČR
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - V Česku bude zatím nadále platit první stupeň ohrožení před terorismem. Pokud by se vláda rozhodla současnou situaci změnit, tak by se podle minitra vnitra Lubomíra Metnara musela vyhodnotit bezpečnostní rizika.

Aktuálně by se situace neměla zhoršovat. "Zatím to zůstane na jedničce," řekl Metnar.

Česká vláda první stupeň ohrožení před terorismem, který znamená bdělost, vyhlásila po teroristických útocích na metro a letiště v Bruselu v březnu 2016. Čtyřstupňový varovný systém ohrožení před terorismem zavedla v lednu 2016 jako reakci na útoky v Paříži, při kterých o rok dříve zemřelo 147 lidí.

Nejnižší stupeň představuje ideální stav, při němž není žádná hrozba útoku na českém území. Při tomto stavu nejsou vydávána žádná zvláštní doporučení nebo varování ve vztahu k veřejnosti.

První stupeň upozorňuje na existenci obecného ohrožení terorismem. Druhý stupeň upozorňuje na existenci zvýšené pravděpodobnosti ohrožení terorismem a vyhlašuje se v návaznosti na předchozí události či informace o hrozbě projevů terorismu. Při třetím stupni je teroristický útok očekáván s vysokou pravděpodobností nebo už se stal a je potřeba přijmout opatření k zamezení pokračování či opakování útoku a minimalizovat následné škody.

Témata:  terorismus Česká republika Policie ČR

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy