reklama

„Když Pavel Fischer oznámil svou kandidaturu na prezidenta, byla jsem nesmírně šťastná. Považovala jsem ho za velmi moudrého, vzdělaného a citlivého člověka a nepochybovala jsem o jeho volbě,“ přiznala na sociálních sítích moderátorka Ester Janečková.

Pak ale byly zveřejněny úryvky debaty v Blansku, kde se podle jejích slov Fischer „velmi nedobře vyjadřoval o homosexuálech“. Fischer řekl, že by jako hlava státu nejmenoval homosexuála ústavním soudcem. „Já můžu za soudce v dobré víře jmenovat pedofily nebo homosexuály, kteří žijí v partnerství, aby to bylo vyrovnané. Tak takového člověka já bych tam nikdy nejmenoval. Protože ústavní soud je poslední instancí, která o těhlech věcech rozhoduje," uvedl kandidát na debatě. Za výrok se později omluvil, přičemž uvedl, že byl vytržen z kontextu.

„Jedná se o výrok vytržený z kontextu otázky ohledně adopcí dětí. Chtěl jsem poukázat na to, že ústavní soudce by neměl reprezentovat vlivovou skupinu, která současně usiluje o úpravu právních poměrů, a to kvůli možnému střetu zájmů. Mezi homosexuály mám osobně mnoho přátel. Také jsem pro mnohá média uvedl, že souhlasím s osvojováním vlastních dětí u homosexuálních párů. Omlouvám se za svůj nešťastný výrok. Rozhodně nehodlám diskriminovat žádnou skupinu občanů pro její původ či způsob života, to jsem ostatně nikdy nedělal a jako prezident nikdy nebudu,“ uvedl Fischer na sociálních sítích.

„Byla jsem z toho rozhořčená, naštvaná a smutná. Zvažovala jsem, jak na to zareaguju,“ přiznala Janečková, jejíž synovec Filip (†14) se před několika lety oběsil na zahradě rodinného domu kvůli homofobii. „Napsala jsem email naší společné známé,“ dodala moderátorka, která stojí za poradnou S barvou ven. Ta pomáhá lidem, kteří se bojí svému okolí přiznat svou homosexualitu.

Pak jí prý Fischer najednou zavolal a poprosil ji o schůzku. „Ta fotka je z dnešního dopoledne. Byl velmi pokorný, milý a upřímně se zajímal o téma homosexuálů,“ uvedla ve středu na sociálních sítích Janečková. „Vím, že nikdy nebude gay aktivistou, nepůjde do průvodu...Ale došlo mi, že… Můj prezident nemusí mít ve všem stejný názor, jako já. A že pravá moudrost se projevuje otevřeností, zájmem a pokorou,“ napsala po schůzce.

Dodala, že se v uplynulých dnech nesetkal jen s ní, ale i s několika gayi a lesbami a ptal se na jejich život. „Vím, že ať už bude ve svém úřadu řešit cokoliv, nikdy k tomu nebude přistupovat povrchně. Nikdy nebude používat bonmoty a prázdná bezpředmětná gesta, případně omluvy. Mou důvěru získal naplno zpátky. A to píšu s rozmyslem a s vědomím toho, že ranil spoustu mých blízkých přátel a vlastně i mě. Já mu to odpustila...“ dodala Ester Janečková.